ZAKUVAVA SE NA GRANICI SA SRBIJOM Susedi spremni da povećaju prisustvo NATO vojnika
EPA/JOHANNA GERON / POOL

 

Klaus Johanis je rekao da je više puta rekao da je Rumunija spremna da dočeka dodatne savezničke snage na svojoj teritoriji.

"Nakon najava Francuske i SAD, u kontaktu smo sa ta dva saveznika, kako bismo ustanovili konkretne modalitete za povećanje njihovog vojnog prisustva", rekao je Johanis.

U američkom ministarstvu odbrane su prethodno rekli da je 8.500 vojnika u stanju pripravnosti i da čekaju da budu raspoređeni na istočnom krilu NATO-a, u slučaju da Rusija napadne Ukrajinu.

I Francuska se ponudila da pošalje dodatne vojnike, ako bude neophodno.

Stanje na istoku Evrope je napeto. Kijev, Vašington i NATO svakodnevno poručuju da je moguća invazija Rusije na Ukrajinu, s obzirom na nagomilavanje ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom, Moskvi poručuju da bi cena toga bila previsoka.

Kremlj traži bezbednosne garancije kojima bi udaljila NATO od svojih granica. U razgovoru sa Vašingtonom izneti su maksimalistički zahtevi, između ostalog, traže i povlačenje stranih vojnika, oružja i opreme iz Bugarske i Rumunije.

Komentari (1)

Loading
Zoki

26.01.2022 16:31

Kakva vojska pa devetnajest naj ekonomski jake drzave nisu mogli da poraze srbiju i toje bilo devedeset i devete kada je nato pakt bio naj jaca sila kada bi rusi zapucali verujem da bi se razbezali ko zecevi jer su oni obicne kukavice