NEMAČKA NEMOĆNA PRED RUSKIM PREDSEDNIKOM? Bajden šalje izaslanike, Španija flotu, a najmoćnija država EU ćuti: Evo čemu bi nas Putin jednom zauvek mogao naučiti
Foto: Tanjug/AP

 

Predsednik SAD-a Džo Bajden je stavio hiljade američkih vojnika u visoku pripravnost.

A Nemačka? Šta poslednjih dana radi najveća i najbogatija evropska demokratija, pitaju se novinari Njujork Tajmsa. Nemačka, piše isti izvor, u zadnje se vreme više ističe po onome što neće uraditi, nego po onome što preduzima kada je u pitanju ukrajinska kriza.

- Nijedna evropska država nije važnija za evropsko jedinstvo i savez zapadnih država. Nemačka se bori kako bi prevladala svoju nesreću da nakon Drugog svetskog rata predvodi Evropu u sigurnosnim pitanjima i ostavi po strani svoj instinkt da se prilagodi situaciji. Odbijanje suočavanja s Rusijom pad je na prvom ozbiljnom testu nove vlade kancelara Olafa Šolca, piše u analizi Njujork Tajmsa.

Nemačko oklevanje

Isti izvor smatra kako je nemačko oklevanje u preduzimanju snažnijih mera prema Rusiji izazvalo sumnje u njenu pouzdanost kao saveznika i pojačalo zabrinutost kako bi Moskva mogla iskoristiti blagi stav Berlina i podeliti ujedinjeni evropski odgovor na rusku agresiju.

Predsednik Bajden je u ponedeljak uveče održao video sastanak s evropskim čelnicima ocenivši ga "vrlo, vrlo, vrlo dobrim", a prethodno je kancelar Šolc ponovio da će Rusija platiti "visoku cienu" u slučaju vojne intervencije. No, nemački saveznici i dalje se pitaju koliko je daleko Nemačka spremna ići kako bi se suočila s ruskom invazijom.

Šolcovi socijaldemokrati tradicionalno podržavaju saradnju s Moskvom

- Unutar Evropske unije Nemačka je ključna za postizanje jedinstva. Putinov cilj je podeliti EU, a zatim izazvati razdor između EU i SAD-a. A prevlada utisak da Nemačka nije u potpunostibpredana snažnom odgovoru NATO-a, Putin će uspeti u svom naumu da parališe Evropu i podeli savez, rekao je konzervativni nemački zastupnik i zagovornik oštrije nemačke spoljne politike Norbert Rötgen.

Iako je Šolc najavio da će Rusija platiti visoku cenu odlučili se na invaziju, Nemačka zasad ne čini ništa kako bi se takav scenario izbegao. Berlin ne samo da je isključio svaku mogućnost izvoza oružja u Ukrajinu, već i zadržava pošiljku devet haubica iz Estonije u Ukrajinu. Također, lideri nemačke vlade još uvek ne odgovaraju hoće li u ovoj krizi koristiti gasovod Severni tok 2 kao adut u obeshrabrivanju Rusije.

NEMAČKA NEMOĆNA PRED RUSKIM PREDSEDNIKOM? Bajden šalje izaslanike, Španija flotu, a najmoćnija država EU ćuti: Evo čemu bi nas Putin jednom zauvek mogao naučiti

epa/ROMAN PILIPEY

 

 

Sevrni tok 2 adut

Novi čelnik CDU-a Fri+drih Merc u međuvremenu je upozorio da se ruske banke ne isključuju iz mreže platnih transakcija Svift koja se bavi globalnim financijskim transferima, jer bi to štetilo nemačkim gospodarskim interesima.

Nejasno stajalište Nemačke posebno je uznemirilo Ukrajinu i neke njene susede. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba čak je optužio Berlin da podstiče rusku agresiju. Ni drugi nisu bili ništa manje zajedljivi.

- Berlin čini veliku stratešku grešku i ugrožava svoj ugled, rekao je predsednik odbora za nacionalnu sigurnost litavskog parlamenta 

I letonski ministar obrane Artis Pabriks ironično je primetio kako Nemačka Ruse ne odvraća oružjem, već terenskom bolnicom koju šalje u Ukrajinu.

NEMAČKA NEMOĆNA PRED RUSKIM PREDSEDNIKOM? Bajden šalje izaslanike, Španija flotu, a najmoćnija država EU ćuti: Evo čemu bi nas Putin jednom zauvek mogao naučiti

Foto AP

 

 

Napetost došla do vrhunca

Napetost u savezu došla je do vrhunca prošlog vikenda kada je zapovednik nemačke ratne mornarice rekao da ruski predsednik Vladimir Putin zaslužuje poštovanje i da Krim nikada neće biti vraćen Ukrajini. Viceadmiral Kaj-Ahim Šenbah podneo je ostavku, ali šteta koju je njegova izjava izazvala već je bila golema.

- Ovakav patronizirajući stav podsvesno podseća Ukrajince na užase nacističke okupacije kada su bili tretirani kao podljudi, izjavio je ukrajinski veleposlanik u Nemačkoj Andrij Melnik.

Vašington se sve ovo vreme trudio javno iskazivati svoje poverenje u Berlin, ali istovremeno je u tajnosti lobirao kod kancelara Šolca da zauzme tvrđi stav, piše Njujork Tajms. Bajden je poslao nekoliko izaslanika u Berlin kako bi Nemcima predstavio najnovije obaveštajne podatke o krizi u Ukrajini, ali stav se zasad nije menjao.

NEMAČKA NEMOĆNA PRED RUSKIM PREDSEDNIKOM? Bajden šalje izaslanike, Španija flotu, a najmoćnija država EU ćuti: Evo čemu bi nas Putin jednom zauvek mogao naučiti

Foto: Tanjug/AP

 

 

Nemačka lojalnost

Rasprava o tome gde točno leži nemačka lojalnost nije nova. Rusko-nemačke odnose oblikovala su trgovinska i kulturna razmena, ali i dva velika sukoba tokom dva svetska rata. Hladni rat dodatno je zakomplikovao odnose dve zemlje.

- Zašto mi vidimo Rusiju drugačije od Amerikanaca? Istorija, izjavio je predsednik Rusko-nemačkog foruma i bivši predsednik SPD-a - Naše države povezane su hiljadama godina. Najveća ruska carica Katarina Velika bila je Nemica. Dva puta smo napali Rusiju, a taj drugi put se radilo o genocidnom ratu. Umrlo je 27 miliona Sovjeta, među njima 15 miliona Rusa, objašnjava Plaček.

Ipak, to ne znači da se Nemačka poslednjih godina nije znala odupreti Rusiji. Nemci zapovedaju multinacionalnom borbenom jedinicom NATO-a u Letoniji koja pomaže u nadgledanju baltičkog vazdušnog prostora i sprečavanju ruskog uplitanja. Takođe, planira sledećeg meseca da pošalje borbene avione u Rumuniju kako bi onde činila isto. I da, da se ne zaboravi, šalje terensku bolnicu u Kijev.

Podsećanje

Podsetimo, 2014. godine, kada je Putin napao Ukrajinu i aneksirao Krim, tadašnja kancelarka Angela Merkel je bila ta koja je okupila i pozvala saveznike da podrže oštre sankcije Rusiji. Ali, nakon 16 godina vladavine Merkel trenutno je na vlasti koalicija koja je podeljena oko odgovora kojim Nemačka treba uzvratiti na eventualnu rusku agresiju.

NEMAČKA NEMOĆNA PRED RUSKIM PREDSEDNIKOM? Bajden šalje izaslanike, Španija flotu, a najmoćnija država EU ćuti: Evo čemu bi nas Putin jednom zauvek mogao naučiti

EPA/Adam Berry

 

Šolcovi socijaldemokrati tradicionalno neguju bliske odnose s ruskim vlastima. Tako je tokom sedamdesetih godina prošlog veka kancelar Brandt osmislio politiku približavanja Moskvi tokom Hladnog rata, dok poslednji socijaldemokratski kancelar Gerhard Šreder ne samo da je Putinov prijatelj, već je i na platnom spisku ruskih energetskih kompanija od 2005.

Nova ministarka spoljnih poslova iz redova Zelenih, Analena Barbok, zagovornica je čvršćeg nemačkog odgovora Rusiji, ali i ona je odbila svaku mogućnost da Berlin u Ukrajinu pošalje oružje.

Nemačka politika izvoza oružja na mnogo načina utemeljuje moderni nemački paradoks nacije koja zna da mora preuzeti veću odgovornost na globalnom nivou, ali nije baš spremna tako delovati.

- Ideju da Nemačka isporučuje oružje koje bi se potom moglo upotrebiti za ubijanje Rusa mnogim Nemcima vrlo je teško da shvate, kaže politički analitičar i saradnik na Institutu za sigurnosnu politiku Univerziteta u Kil.

- Putin je NATO-u dao novi razlog za postojanje. Ko zna, možda bi jednom zauvek mogao naučiti Nemce da se svet promenio i da moraju biti spremni platiti za odbranu mira, rekao je zaključno za Njujork Tajms Times analitičar Dirsus.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Gradjanin

26.01.2022 13:31

Nisu Nemci ludi da ginu za interese Bajdena. Cudi me Francuska. Francuzi pod hitno treba da smene Makrona jer ih vodi u propast. Slace tudju decu da ginu, svojih nema.

sara

26.01.2022 15:33

Amerika se igra sa evropskim zemljama, tera ih da šalju ljude kao ovce gde njoj odgovara i da budu prvi na udaru, ali Putin je mudar, zna odakle duva zli vetar i tako će reagovati!!. Ne brinu oni za Ukrajinu, Rusija im je meta, jer je vojno najača i treba je slomiti, ali prevarili su se!!!. Čudi me da evropa nije svesna da ih Amerika uvodi u svetski rat!!.