Kao u FILMU sa Džeki Čenom: Sa samo 19 godina obišla je svet u svom MALENOM avionu, ali ne za 80 dana, trajalo je malo DUŽE

Vesti 23.01.2022 15:10 0

Zara Raderford je 19-godišnjakinja koja je 20. januara završila svoje 155-dnevno putovanje oko sveta. Ovom rutom je putovala sama u svom malom avionu i najmlađa je žena koja je to učinila

Kao u FILMU sa Džeki Čenom: Sa samo 19 godina obišla je svet u svom MALENOM avionu, ali ne za 80 dana, trajalo je malo DUŽE

Profimedia

- Srećna sam što sam na istom mestu posle nekoliko meseci - rekla je ona po sletanju u rodnu Belgiju.

Pet kontinenata i 41 država činili su Zarin put, koji je započela u avgustu 2021. Prema njenim proračunima, trebalo je da stigne kući dva meseca ranije, ali su problemi sa kojima se na tom putu suočila odložili njen povratak. Međutim, kada je 20. januara sletela u belgijski grad Kortrijk, postala je najmlađa žena koja je letela jednim avionom oko sveta.

Raderford je oborila rekord koji je 2017. postavila Šesta Vaiz, avganistansko-američka pilotkinja koja je letela oko sveta sa 30 godina. Vaiz je priznala da nije očekivala da će 19-godišnjakinja oboriti njen rekord: - To samo pokazuje da nije bitan pol ili godine, bitna je odlučnost.

Problemi na putu

Tinejdžerkino putovanje nije prošlo bez komplikacija, jer se ne može sve, a posebno vreme, predvideti.

Kada je sletela na Grenland nakon što je nekoliko sati izgubila radio vezu, poslala je SMS poruku roditeljima: "Živa sam". Pretpostavljala je da će joj Severna Amerika biti lakša. Nije bilo baš tako.

Kao u FILMU sa Džeki Čenom: Sa samo 19 godina obišla je svet u svom MALENOM avionu, ali ne za 80 dana, trajalo je malo DUŽE

Profimedia

 

Uragani i oluje besnele su na Floridi. Kada je u septembru odletela za Sijetl, dim iz požara iznad severne Kalifornije ušao je u njen kokpit, ometajući pogled, morala je da promeni rutu.

U Nomu, na Aljasci, Zara je morala da čeka nekoliko dana da joj se obnovi ruska viza. Onda ju je loše vreme zadržalo tamo još nekoliko nedelja. Raderford je, međutim, bila dirnuta ljubaznošću stranaca koje je upoznala, uključujući čoveka koji ju je ugostio na Aljasci, iako je njegova porodica upravo dobila dete.

- Kada sam otišla, njegova ćerka je imala 5 nedelja - rekla je.

Nije uspela da izbegne loše vreme nad Rusijom. Sibir je konačno prešla početkom novembra - kada je temperatura bila minus 35 stepeni Celzijusa. Videla je aerodrome gde je mogla prinudno da sleti, ali su svi bili prekriveni snegom.

Iz Rusije, gde ju je loše vreme sputavalo nekoliko nedelja, Raderfordova je planirala da krene u Kinu. Međutim, kineske vlasti su joj zabranile pristup njihovom vazdušnom prostoru zbog ograničenja pandemije. Iz tog razloga je morala da leti prema Južnoj Koreji.

Takođe se zaglavila na Borneu zbog vremenskih uslova. Krajem decembra, pukla joj je guma u ​​avionu, to je primoralo Saru da ostane u Singapuru još nekoliko dana. Guma se pokazala kao trivijalan problem u odnosu na smog, zbog kojeg je kvalitet vazduha u delovima južne Azije bio toliko loš da nije mogla bezbedno da prođe kroz region i na kraju se zaglavila na obalama Bangladeša i Indije.

- Jedna stvar koju sam naučila na ovom putovanju je da možete učiniti više nego što mislite da možete - rekla je Raderford novinarima nakon sletanja u Šri Lanku u decembru.

Posle dugog leta iznad Arapskog mora, Raderford nije mogla da sleti u Dubai zbog jakog vetra. Prošle nedelje, njeni planovi da putuje Evropom bili su odloženi zbog lošeg vremena nakon sletanja u Grčku. U jednom od intervjua priznala je da se raduje trenutku kada njen život više neće određivati vremenske prilike. Konačno, 20. januara završila je svoj put.

Komentari (0)
Loading