ŠEF NEMAČKE MORNARICE PODNEO OSTAVKU NAKON IZJAVE O PUTINU: "Zamolio sam ministarku odbrane da me odmah razreši dužnosti"
Youtube Printscreen/oktendes

"Zamolio sam ministarku odbrane Kristin Lambreht da me odmah razreši dužnosti", rekao je viceadmiral Kej-Ahim Šoenbah u saopštenju, i dodao:

"Ministar je prihvatio moj zahtev."

Šoenbah je svoje stavove izneo na diskusiji istraživačkog centra u Indiji u petak, a snimak je objavljen na društvenim mrežama. Komentari su usledili u osetljivom trenutku pošto je Rusija prikupila desetine hiljada vojnika na ukrajinskim granicama.

Diplomatski napori su usmereni na sprečavanje eskalacije. Rusija poriče da planira invaziju na Ukrajinu. U Nju Delhiju, Šoenbah je, govoreći na engleskom, rekao da Putin želi da ga Zapad tretira kao ravnopravnog.

Šoenbah je priznao da se treba pozabaviti ruskim akcijama u Ukrajini. Ali on je dodao da je "poluostrvo Krim nestalo, da se više nikada neće vratiti, to je činjenica", što je u suprotnosti sa zajedničkim stavom Zapada da se aneksija poluostrva Moskve od Ukrajine 2014. godine ne može prihvatiti i mora biti poništena.

Pre Šoenbahove ostavke, ministarstvo odbrane je javno kritikovalo njegove izjave, rekavši da ni sadržajem ni formulacijom ne odražavaju stav Nemačke.

Šoenbah se izvinio zbog svojih komentara.

"Moje nepromišljene primedbe u Indiji... sve više opterećuju moju kancelariju", rekao je on. "Smatram ovaj korak neophodnim da bi se sprečila dalja šteta nemačkoj mornarici, nemačkim snagama, a posebno Saveznoj Republici Nemačkoj."
 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading