Nemačka političarka: Hitno nam je potreban „Severni tok 2“
EPA

Premijerka savezne države Meklenburg–Prednja Pomeranija Manuela Švezig zalaže se za hitnu sertifikaciju „Severnog toka 2“, piše list „Cajt“.

Ona smatra da bi Berlin trebalo da se usredsredi na „kritičan dijalog i ekonomsku saradnju sa Rusijom“.

„Ubeđena sam da nam je hitno potreban taj gasovod kroz Baltičko more“, rekla je Švezig na prijemu u organizaciji Istočnog komiteta nemačke ekonomije.

Ona je naglasila da će isporuke ruskog gasa omogućiti Nemačkoj prelazak na obnovljive izvore energije, kako bi se stvorila baza za napuštanje nuklearne energije i energije nastale korišćenjem uglja.

Predsednik Istočnog komiteta Oliver Hermes je naveo da je Švezig tokom razgovora sa kolegama bila veoma odlučna, piše list.

Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ je u potpunosti završena 10. septembra 2021. godine. Kako bi gasovod bio pušten u rad potrebno je da kompanija „Nord strim 2 AG“ dobije registraciju nezavisnog transportnog operatera.

Projektu se aktivno protive Sjedinjene Američke Države koje promovišu svoj prirodni tečni gas u Evropsku uniju, kao i Ukrajina koja se plaši gubitka tranzita. Rusija je više puta pozivala da gasovod prestane da se pominje u kontekstu bilo kakve politizacije, jer je to komercijalni projekat koji je koristan i za Rusiju i za Evropsku uniju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading