NOVI SKANDAL U AUSTRALIJI Obezbeđenje na aerodromima putnicima bez objašnjenja oduzima mobilne telefone i traži šifre
Printscreen

Novi skandal izbio je u Australiji nakon što su se brojni putnici požalili da im je obezbeđenje aerodroma bez objašnjenja oduzimalo mobilne telefone i tražilo šifre za njih.

Jedan od putnika je za Gardijan rekao da je morao da preda svoj mobilni i da na papiru napiše šifru, čim je stigao u Australiju posle desetodnevnog boravka na Fidžiju.

List navodi da obezbeđenje onda konfiskovane telefone odnosi u službene prostorije gde se zadržavaju oko pola sata. Razlog ovakvog ponašanja nije poznat.

"Nismo obavešteni zašto žele da pregledaju naše mobilne. Ništa nam nisu rekli. Ovo je užasno kršenje privatnosti. Ko zna šta su gledali. Kada imaju mobilni i šifru, imaju pristup svemu, istorij mejlova, sačuvanim šiframa, bankarskim računima, zdravstvenom osiguranju", rekao je jedan putnik.

Ispostavilo se da australijska granična služba po zakonu može da oduzme mobilni telefon svima koji ulaze u zemlju, bez obzira da li su Australijanci ili ne.

Portparol pograničnih vlasti objasnio je da je reč o "zaštiti australijske zajednice" i da su na ovakav način prikupljene informacije "rezultirale uspešnim operacijama protiv ilegalnih aktivnosti".

Novinari i borci za ljudska prava osudili su ovu praksu, nazvavši je "odvratnom i siledžijskom" a vladu "diktatorskom".

"Ovo je zaista zabrinjavajuće, to se ne bi smelo događati u Australiji", kaže aktivistkinja Sofi Meknil.

Novinari posebno imaju problem s ovom praksom, jer moraju da štite svoje izvore i druge poverljive informacije.

Australija je u centru pažnje bila i proteklih dana zbog višednevnog maltretiranja najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića.

Komentari (0)

Loading