DODIK IRONIČAN Kako da prihvatimo odluku čoveka koji ne postoji?
Alo

Ovo je oštar odgovor srpskog člana Predsedništva BiH na izjave Nemca "da će raditi na tome da se u budućnosti stvari u BiH odvijaju bez Milorada Dodika".

- Šmit je mešetar i lažov, a očigledno je besan. Sad pod staklenim zvonom bilduje mišiće da se dodvori Bošnjacima. Kako da prihvatimo odluku čoveka koji ne postoji - ironičan je Dodik.

On se pita kako to Šmit, koji je nelegalno došao u BiH na mesto visokog predstavnika, sada hoće da smeni čoveka koji je dobio najviše glasova na izborima:

- Treba li u budućnosti računati na Dodika reći će birači u Republici Srpskoj, a ne tamo neki Šmit.

Dodik je rekao da treba samo zamisliti situaciju da neko iz BiH ode u Nemačku i počne da se predstavlja kao kancelar.

- Svi znamo kako bi se to završilo.

Srpski član Predsedništva BiH poručio je da će predstavnici RS narednih dana izraditi predlog na koji način se može rešiti Inckov zakon.

- I dalje se nisu stekli uslovi za povratak Srba u institucije BiH. Kao i do sada učestvovaću samo na onim sednicama za koje se u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS proceni da su u interesu Srpske. Tražićemo način da se otklone razlozi zbog kojih naši predstavnici ne učestvuju u radu institucija.

Politički analitičari u Srpskoj kažu da Šmit ne šalje dobre poruke preteći Dodiku, najjačem političaru u RS.

- Mislim da Šmit ne razume baš najbolje kako se demokratski procesi odvijaju. Dakle, narod odlučuje ko će da ga predstavlja i ko će da štiti njegove interese, i to na izborima. Nije njegovo da odlučuje sa kim ili bez koga će se odvijati procesi, kao što nije na meni da odlučujem ko će predstavljati Nemce u njihovoj zemlji. I apsurdno mi je da to nekome moramo pojašnjavati u 2022, i to naročito građaninu koji dolazi iz zemlje gde bi se takve stvari morale znati - kaže politikolog Vojislav Savić.

On naglašava da su Šmitove namere direktno narušavanje izbornog procesa, koje će voditi ka daljoj destabilizaciji zemlje:

- Šmit bi trebalo da smanji zapaljivu retoriku ako već ne može da doprinese pomirenju i konkretnim rešenjima. U slučaju da OHR zabrani Dodiku, ili bilo kome drugom, izlazak na izbore, to će samo otvoriti krizu veću nego sve prethodne koje smo proživljavali, s tim da bi posledice takvog čina bile nesagledive. Pretpostavljam da bi u tom slučaju RS organizovala izborni proces samostalno.

Politički analitičar Velizar Antić kaže da je Dodik sam sebe doveo u vrlo tešku situaciju jer je u prethodnih nekoliko meseci podizao ulog na maksimalan iznos, a i sam je znao da neće moći da realizuje sve svoje zamisli:

- U ovom trenutku je počeo da popušta i da se na određeni način povlači i traži izlaznu strategiju. To je osetio Šmit i sada je on taj ko je u ofanzivi i zbog toga i daje ovakve izjave. Međutim, ja sam potpuno uveren da neće posezati za nametanjem rešenja ili eventualnim sankcijama prema Dodiku jer bi time najviše koristi doneo upravo samom Dodiku.

PROTEKTORAT

Antić kaže da je vreme nametanja odluka visokih predstavnika prošlo i ukoliko bi se vratili na taj period, to bi samo značilo da BiH kao država nema puni suverenitet, već je jedan vid protektorata i kolonije.

- Verujem da Šmit kao iskusan političar neće posezati za nametanjem odluka.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading