NOVI VIRUS SE ŠIRI U KINI? Stigla zastrašujuća vest - ima preminulih, oglasila se SZO
Alo

Skok u broju zaraženih ptičijim gripom u Кini prošle godine izazvao je zabrinutost među stručnjacima, koji su upozorili da bi taj soj mogao biti zarazniji za ljude.

Ministarstvo zdravlja Hongkonga saopštilo je da je pet osoba u provincijama Sečuan i Džeđijang i autonomnoj regiji Guangsi zaraženo sojem ptičjeg gripa u decembru prošle godine.

Dve osobe su do sada preminule, dok su ostale tri ostale u bolnici boreći se za život, saopštili su zvaničnici.

Muškarac star 75 godina iz Ludžoua u provinciji Sečuan razboleo se 1. decembra nakon izlaganja živoj domaćoj živini. Četiri dana kasnije hitno je prebačen u bolnicu i preminuo je 12. decembra, a 54-godišnji muškarac iz Lešana u istoj pokrajini takođe se razboleo 8. decembra i preminuo je tri nedelje kasnije, 24. decembra. Takođe je prijavljeno da je imao istoriju izloženosti živoj domaćoj živini.

Jedna 51-godišnja žena iz Hangdžoua u provinciji Džeđijang razbolela se 15. decembra nakon izlaganja živoj domaćoj živini, prenosi "San".

Ona je prebačena u bolnicu 18. decembra, a vlasti su saopštile da je u kritičnom stanju.

Druga dva slučaja zabeležena su u Liudžouu - gradu u autonomnoj oblasti Guangsi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Hongkonga.

Muškarac star 53 godine sa istorijom izloženosti uginuloj živini razboleo se 19. decembra i ostaje u bolnici u teškom stanju. I 28-godišnjaku iz istog grada pozlilo je 23. decembra i navodi se da je u kritičnom stanju. Nije odmah bilo jasno kako je drugi čovek zaražen.

Od 2014. godine 65 ljudi je zaraženo ptičjim gripom H5N6 - ali više od polovine tih slučajeva je prijavljeno u proteklih šest meseci.

SZO je saopštila da je većina slučajeva došla u kontakt sa živinom i da nije bilo potvrđenih slučajeva prenošenja sa čoveka na čoveka.

Međutim, navodi se da je dalja istraga "hitno" potrebna da bi se razumeo rizik i rastući broj ljudskih slučajeva.

Thijs Кuiken, profesor komparativne patologije na Univerzitetskom medicinskom centru Erazmus u Roterdamu, ranije je upozorio: „Povećanje ljudskih slučajeva u Кini ove godine je zabrinjavajuće. To je virus koji uzrokuje visoku smrtnost. Može biti da je ova varijanta zaraznija za ljude".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading