RASTE BROJ SAJBER-NAPADA Kimovi hakeri ukrali 400 miliona $ u kriptovalutama!
EPA

Hakeri iz Severne Koreje ukrali su gotovo 400 miliona dolara u kriptovalutama tokom najmanje sedam sajber-napada tokom 2021. godine, navodi se u izveštaju kompanije "Čejnanalisis", koja se bavi analizom "vitruelnih novčanika".

Protekla godina je bila jedna od najuspešnijih za sajber-kriminalce iz ove azijske države, koji rade po nalogu režima u Pjongjangu na čijem čelu se već punih deset godina nalazi lider Kim Džong Un. Na meti napada hakera iz Severne Koreje uglavnom su bile investicione kompanije i centralizovane menjačnice. Iz Pjongjanga su u više navrata demantovali da imaju veze sa sajber-napadima.

- Od 2020. do 2021. godine broj napada hakera koji su povezani sa Severnom Korejom porastao je sa četiri na sedam, a vrednost njihovog plena je skočila za 40 odsto - navodi se u izveštaju "Čejnanalisisa". Hakeri su koristili brojne tehnike, među kojima su mamci za krađu identiteta, eksploatacija koda i zlonamerni softver, da bi izvukli sredstva iz brojnih organizacija i kompanija, a zatim ih prebacili na naloge i adrese koji su pod kontrolom Severne Koreje. Novčanici za kriptovalute povezani su sa internetom i ranjivi su za napade hakera. Oni se koriste za slanje i primanje kriptovaluta i dozvoljavaju korisnicima da imaju uvid u njihovo stanje. Većinu sajber-napada izveli su hakeri pod nazivom "Lazarus grup", koji su pod sankcijama SAD, a iza kojih stoji obaveštajna služba Severne Koreje. Najpoznatiji napad ove grupe bio je onaj iz 2014, kada je na meti bila kompanija "Soni pikčers".

Komentari (0)

Loading