MAKRON UPOZORIO NA PRETNJU DEMOKRATIJI Ljude koji na internetu šire lažne vesti treba privesti pravdi
EPA/IAN LANGSDON

U govoru u Parizu u utorak, Makron je upozorio na pretnju demokratiji uzrokovanu dezinformacijama na internetu i lažnim vestima.

Predložio je da bi novi zakoni trebali omogućiti internet platformama, influenserima i ljudima koji privlače pažnju na internetu da budu odgovorni u Francuskoj, baš kao što su to i novinari.

"Isto mora biti i sa stranim medijima, koji su ovlašteni da plasiraju vesti na francuskoj teritoriji", dodao je.

Zakonom iz 1881. uspostavljena je sloboda štampe u Francuskoj uz uvođenje pravila protiv klevete i govora mržnje. Francuska vlada je prošle godine osnovala agenciju za borbu protiv stranih dezinformacija i lažnih vesti.

Sociolog Gerald Bronner, šef komiteta zaduženog za izveštaj, rekao je da svaki potez mora biti uravnotežen s potrebom očuvanja slobode izražavanja.

"Naše preporuke stoga nisu namijenjene iskorenjivanju bilo kakvih problema vezanih za vesti", rekao je.

"Međutim, smišljeni su da ograniče širenje sadržaja koji štete demokratskom životu, da odvrate zlonamerno ponašanje, da sankcionišu nezakonite prakse", dodao je.

Istraživač društvenih nauka Laurent Cordonier, član odbora, rekao je da "mali broj lažnih, obmanjujućih vesti može imati ozbiljne posljedice" i može radikalizirati određene grupe.

"To je ono što smo vidjeli, na primer, sa događajima na Kapitolu u Sjedinjenim Državama", dodao je.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading