ITALIJA U ŽALOSTI ZBOG SASOLIJEVE SMRTI Zastave na pola koplja na svim evropskim institucijama u Briselu
AP Photo/Jean-Francois Badias

Imao je 65 godina, a bio je hospitalizovan od 26 decembra zbog posledica poremećaja imuno sistema. U žalosti je ostavio svet institucija, kako Italije tako i EU koju je snažno podržavao kao istinski evropejac. Zalagao se za zajednicu ravopravnih naroda i bio je lider koji se zalagao za proširenje EU u čemu je snažno podržavao Srbiju.

Enriko Leta, sekretar Demokratske partije (PD) čiji je dugogodišnji akitivn član bio Sasoli, veoma je ožalošćen zbog prerane smrti svoga saradnika i prijatelja. Smatrao ga je „čovekom koji je promenio istoriju EU jer je tokom pandemije bio na čelu Evropskog Parlamenta i tokom tog najstrašnijeg trenutka u istoriji sveta uspeo svojom snagom i odlučnošću ali i ljubaznošću da ubedi sve da se održi otvoren Evropski Parlament“.

Leta nije propustio priliku da podseti kako je Sasoli „ostavio veliko nasledstvo na planu napora u prilog demokratiji i pravima, pa ga je Vladimir Putin smatrao personom non grata, a danas je takvo ponašanje Sasolija medalja u odbrani ljudskih prava i demokratije“.

Sasoli je rođen u Firenci, osvedočeni je katolik, počeo kao novinar, stigao do urednika u Rai1 i zamenika direktora tog kanala, a bio je i član Demokratske partije. Ocene o njegovim vrednostima kreću se upravo na toj liniji, kao novinar u službi građana, potom u službi politike kao parlamentarac u evropskom Parlamentu i potom na čelu EP. Uvek je ocenjivan kao „borac sa velikom humanošću i ravnotežom, raspoložen da sasluša i spreman za dijlaog“. Smatrao je kako institucije treba da budu u službi građana i njihovih potreba, a „politika može da bude forma milosrđa i dobročinstva“, radeći na tome da Evropa ostane ujedinjena, pravedna i jaka i da bude u stanju da prevaziđe nejednakosti.

Uz izraze saučešća stoji ocena velikog broja onih koji su se oglasili bez obzira na političku boju da će njegove ideje i vizija inspirisati buduće evropske institucije. Ostaje u kolektivnom sećanju kao čovek koji je predstavljao veliki ponos Italije a u Briselu su u znak žalosti spuštene zastave na pola koplja na svim evropskim institucijama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading