NEMAČKA MINISTARKA PRETI Blokiraćemo gasovod "Severni tok 2"
Foto AP

„Kao nova savezna vlada, jasno smo utvrdili da projekti energetske politike u Nemačkoj moraju biti u skladu s evropskim zahtevima, i to se odnosi i na Severni tok 2. Taj projekat ima geopolitičke implikacije i zbog toga smo u zajedničkoj deklaraciji s američkom vladom dogovorili da ćemo, ukoliko Rusija koristi energiju kao oružje ili krene u agresivne akcije prema Ukrajini, preduzeti efikasne mere“, rekla je Berbok.

NADA SE DA ĆE DA SPREČI "SEVERNI TOK 2" Zelenski traži od Amerike pomoć

Podsetimo da je ministar spoljnih poslova Francuske Žan Iv le Drijan izjavio je da bi među merama, u slučaju pogoršanja situacije oko Ukrajine zbog Rusije, moglo da se nađe pitanje zatvaranja gasovoda Severni tok 2.

- To je pre svega pitanje Nemačke. Francuska je uvek pokazivala veliku uzdržanost prema Severnom toku 2. Ali mislim da će to pitanje biti razmotreno ukoliko dođe do nove agresije u Ukrajini - odgovorio je Le Drijan za televiziju BFM na pitanje voditelja da li smatra da je potrebno zatvoriti "Severni tok 2" ako Rusija izvrši "invaziju" na Ukrajinu.

Ministar je ponovo naglasio da "će strateške posledice biti ozbiljne u slučaju dođe do nove agresije protiv Ukrajine".

- Ali to ne znači da nema potrebe da se razgovara sa Rusijom - dodao je šef francuske diplomatije.

Prema njegovim rečima, zvanični Pariz za sada ne primećuje povlačenje ruskih snaga sa ukrajinske granice, zbog čega ga i dalje brine napetost u tom regionu.

Komentari (2)

Loading
lala

11.01.2022 08:29

Adolfina Berbok - posle Hitlera - Hitler