FRANCUSKE VLASTI U PANICI I STRAHU Čeka nas kazahstanski scenario
Tanjug/AP Photo/Francois Mori

Kako je medijima rekao francuski ministar finansija Bruno Le Mer, Pariz želi da na taj način izbegne talas nezadovoljstva građana koji je zahvatio Kazahstan.

"Pogledajte šta se događa u Kazahstanu, to je pokazatelj šta može da se dogodi kada cene energenata eksplodiraju, to je politički opasno", rekao je Le Mer.

Cena energenata osetljiva je tema u Francuskoj. Povećanje poreza na gorivo u 2018. pokrenulo je višemesečne ulične proteste koji su prerasli u širi antivladin pokret.

Energenti su 2021. poskupeli širom sveta a Pariz se obavezao da će zaštititi domaćinstva ograničenjem rasta reguliranih cena struje na samo četiri posto u februaru.

Cene su u međuvremenu još više porasle, a pokušaj Pariza da ih zamrzne ograničenjem naknada pokazao se nedovoljnim.

"Ako u narednim danima ne nađemo rešenje za cenu struje, Francuzima će krajem januara struja poskupeti od 35 do 40 posto", rekao je ministar.

"Na kocki su hiljade radnih mesta. Protekle dve nedelje radili smo noću i danju kako bismo pronašli rešenje koje će garantovati gornju granicu rasta cene električne energije od četiri posto i zaštititi intenzivne potrošače među kompanijama", dodao je on.

Pariz razmatra mogućnost da državna elektroenergetska kompanija EDF ponudi konkurenciji više struje iz nuklearnih elektrana po povoljnijim cenama, kako dobavljači ne bi plaćali visoke cene struje na veleprodajnim tržištima koje utiču i na cenu struje za domaćinstva.

U Kazahstanu već danima bukte protesti koji su izbili zbog cene goriva i prerasli u opšte nezadovoljstvo građana. Vlasti navode da postepeno preuzimaju kontrolu nad zemljom i poručuju izgrednicima da će ih eliminisati.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading