PUTIN NADIGRAO EVROPU Veliki dogovor Rusije i Kine
EPA/DMITRI LOVETSKY

Autor članka Entoni Aškenazi smatra da su Vladimir Putin i Si Đinping blizu zaključivanja sporazuma o izgradnji novog gasovoda Snaga Sibira – 2. Očekuje se da će obim isporuka gasa preko njega biti uporediv sa količinama koje su planirane za slanje u evropske zemlje Severnim tokom 2.

„Sporazum će udvostručiti izvoz u Kinu, godišnje će se transportovati do pedeset milijardi kubnih metara prirodnog gasa kroz novi magistralni gasovod „Snaga Sibira-2“. To se dešava u vreme kada ostatak Evrope doživljava ozbiljnu energetsku krizu“, primetio je autor članka.

Ruski lider je ranije primetio da je nerazumno da Evropa spreči pokretanje Severnog toka 2 jer bi pojava dodatnih količina gasa snizila cenu goriva. I same evropske zemlje doprinele su povećanju cene goriva tako što su kretale ruski gas u rikverc.

Podsetimo, Severni tok 2 je položen od Rusije do Nemačke po dnu Baltičkog mora. Završena je još u septembru 2021. godine ali je njena sertifikacija do sada suspendovana.

Pokretanje gasovoda zahteva od Nemačke Federalne mrežne agencije da završi proceduru sertifikacije operatera gasovoda. Ona je suspendovana u novembru, pošto je regulator smatrao da Nord Sream 2 AG treba da stvori nemačku podružnicu i da u njeno ime podnese novu prijavu za sertifikaciju. Rusija očekuje da će sertifikacija biti završena tokom prve polovine 2022. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading