AMERIČKA SUPERBOMBA: Nije velika, ali njen efekat razoran za mete na tlu (VIDEO)
EPA

U testu prošlog meseca, četiri F-15 gađala su i pogodila četiri vozila u pokretu na zemlji sa četiri StormBreakers-a napravljena od kompanije Raijheon Tehnolodžiz na poligonu za testiranje i obuku u Juti. 2. novembra, saopštilo je Vazduhoplovstvo od 13. decembra.

Alison Haulet, koja je direktor programa StormBreaker u kompaniji Rajteon, rekla je u saopštenju da su testovi potrebni da bi se otvorio put za upotrebu oružja u borbi.

„Testiranjem oružja pod stresom u operativnom okruženju, još smo sigurniji u sposobnost oružja da pogodi mete u teškim uslovima“, rekala je Haulet.

Do sada je StormBreaker odobren samo za integraciju u F-15E, saopštile su vazduhoplovne snage. Ali rezultati ovog testa će na kraju dovesti do njegove upotrebe na F/A-18E/F Super Hornet i lovcima pete generacije poput F-35, navodi se u saopštenju.

AMERIČKA SUPERBOMBA: Nije velika, ali njen efekat razoran za mete na tlu (VIDEO)

Foto: Printscreen

 

To je veliki korak napred za oružje čija upotreba je u jednom trenutku bilo odloženo otprilike godinu dana zbog problema u proizvodnji. Ključna komponenta imala je tehnički problem, koji je u julu 2019. prouzrokovao pauzu u proizvodnji oružja. Raitheon je redizajnirao komponentu i rekonstruisao skoro 600 bombi koje su već bile isporučene. Vazduhoplovstvo je nastavilo sa korišćenjem oružja u septembru 2020.

StormBreaker od je relativno malo oružje što omogućava Strike Eagle-u da nosi do 28 komada. Ovo bi dobro došlo kada F-15E treba da pogodi više kopnenih ciljeva sa visokim nivoom preciznosti, saopštilo je vazduhoplovstvo.

Oružje ima bojevu glavu od 47 kg Može da pogodi stacionarne ciljeve udaljene do 111 km i pokretne ciljeve udaljene do 72 koristeći kombinaciju aktivnog radarskog navođenja milimetarskih talasa, poluaktivnog laserskog navođenja, infracrvenog navođenja, inercijalnog navođenja sa GPS-om i tehnologije veze za prenos podataka.

Vazduhoplovstvo je saopštilo da povezanost bombe omogućava preusmeravanje na novu metu u vazduhu nakon lansiranja.

AMERIČKA SUPERBOMBA: Nije velika, ali njen efekat razoran za mete na tlu (VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube

 

Ali ove dodatne mogućnosti zahtevaju više koordinacije i planiranja. Obaveštajni vazduhoplovci su potrebni da učitaju šifrovane komunikacione informacije u kompjuter bombe kako bi ona i letelica mogli da komuniciraju jedni sa drugima, navodi se u saopštenju.

Ovo je opsežniji proces nego što je potrebno za tipične bombe F-15E, kaže u saopštenju 1. poručnik Estefania Ortiz-Santjago, oficir 391. borbene eskadrile zadužen za obaveštajne poslove. Ali ona očekuje da će eskadrile na kraju pojednostaviti proces pripreme StormBreakera sve dok ne potraje otprilike koliko i druge bombe Strike Eagle.

Raitheon je takođe objavio 30. novembra da je F-35B marinskog korpusa prvi put ispustio StormBreaker u testu naoružanja. Raitheon je rekao da će se razvojno i operativno testiranje F-35B nastaviti kako bi se osigurala bezbedna i sposobna upotreba, i da će mornarica proglasiti početnu operativnu sposobnost na Super Hornetu nakon što se njegovo operativno testiranje završi.

AMERIČKA SUPERBOMBA: Nije velika, ali njen efekat razoran za mete na tlu (VIDEO)

Printscreen

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading