ODMOR NAM SE PRETVORIO U NOĆNU MORU! Austrijanci nas tretiraju kao da imamo ebolu, strpali su nas u karantin bez grejanja!
Alo!

- Sve sam rezervisao još  prošle godine kad smo bili u izolaciji, misleći da će pandemija u međuvremenu proći. Odleteli smo smo u subotu i uzeli taksi do hotela sa četiri zvezdice u Obergurglu. Inače sam strastveni skijaš i jedva sam čekao da deca - supruga i ja imamo trojke - postanu dovoljno velika da i sama mogu skijati - započinje svoju priču gospodin Banks.

Stigao sam u Austriju taman kad je zemlja izašla iz još jednog "lockdowna". Iako su supruga i on primili po tri doze vakcine, a covid su ovoga leta i preboleli, svi su napravili brzi test pre putovanja kako bi bili sto posto sigurni i zaštićeni.

- Ali kad smo stigli u Obergurgl, sin nije hteo ići na večeru, što je za njega prilično neobično. Imao je groznicu pa smo ga ponovno testirali, ali bio je negativan. Drugi dan, u nedelju, svi smo ostali u hotelu i nismo skijali. U ponedjeljak ujutro sin se i dalje osjećao loše - nije to bilo ništa više od blage prehlade - pa je supruga ostala s njim u sobi, a ja sam dve ćerke odveo na skijanje. Sina smo u ponedeljak poslepodne opet testirali i bio je pozitivan.

Odmah sam o svemu obavestio recepciju, no kako se stvari stalno menjaju, nisu znali šta da radimo - prvo su nam rekli da izolujemo dete, a mi ostali mogli smo raditi što želimo - to mi je zvučalo pomalo opušteno, no onda su kontaktirali austrijske zdravstvene vlasti i od tog trenutka sve je krenulo nizbrdo - govori Kris.

Naređeno im je da ne izlaze iz sobe, a iako im je hotel u početku nudio zaseban trokrevetni apartman s dva kupatila, nadležni im nisu dali da se tamo presele. Nakon što su svi u utorak ujutro napravili PCR testove, uveče su ih odveli u tzv. sigurnu kuću 15 kilometara izvan Innsbrucka.

- Vozači u zaštitnim odelima prevezli su nas starim kolima hitne pomoći. Napolju je  je bilo minus 5°C, a u vozilu nije bilo grejanja. Još su nam rekli da je hladnoća bolja za covid pacijenta! Ne moram niti napominjati da su se moja deca, stara devet godina, uplašila i potpuno smrznula. Tretirali su nas kao da imamo ebolu! - prepričava ogorčeni otac.

Obitelj i njega smjestili su u bivši hotel s tri zvezdice koji je austrijska vlada namenila za smeštaj osoba obolelih od covida.

- Radijatori u sobi su hladni i smrzli smo se. Imali smo jedan jorgan i drhtali celu noć, spavali smo potpuno odeveni i grejali se toplinom iz štednjaka u čajnoj kuhinji. Topla voda stalno nestaje pa se ne možemo niti pošteno istuširati. Upravnik hotela ignorisao je moje pitanje za još pokrivača, ali pomogao nam je čuvar koji nas je redovno obilazio. Deca nemaju šta raditi jer se i Wi-Fi stalno gubi u sobi, no barem imamo balkon pa možemo udahnuti malo svežeg vazduha - kaže Kris.

Kao jedinu dobru stvar izdvaja to što mogu naručiti dostavu, pa im je stigao grejač koji su kupili na Amazonu. Iako imaju tri obroka na dan, hrana je, kaže, gadljiva.

- Jedan od ručkova bio je prženi sir, večera tanjir prženih gljiva, a doručak su kiflice i džem. U čajnoj kuhinji nema niti jednog tanjira, čaše - moramo piti iz slavine. Počeli smo naručivati hranu iz lokalnih restorana. No, barem nam je smeštaj besplatan, bio bih ljutit da su nam i to naplatili. Hotel u Obergurglu nadoknadio mi je troškove za ostatak dana koji nismo proveli kod njih, čak su nam vratili i novac od najma skija, bili su stvarno ljubazni - govori Kris.

Njegovu porodicu čeka novo testiranje i nadaju se da će biti pušteni na slobodu.

- Najviše se bojim da supruga ili ja do tad ne dobijemo covid, bila bi prava katastrofa da još jednom moramo prolaziti kroz ovaj karantin. Ne želim zvučati grozno, ali ako budete pozitivni u Austriji, ne gine vam kućni pritvor u trajanju od najmanje deset dana. Još nisam kontaktirao svoje osiguravajuće društvo jer ne znam pokrivaju li uopšte ovakve slučajeve - kaže Banks i zaključuje kako je letove svoje porodice pomerio na prvi slobodan termin koji su mogli dobiti, ali ako izađu iz karantina, planiraju uzeti neke letove kako bi se što prije vratili kući.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading