EVROPA U PANICI Energetska kriza primorava fabrike da smanje proizvodnju ili da se potpuno zatvore
Shuterstoock

 

Aluminium Dunkerque Industries France je ograničio proizvodnju u poslednje dve nedelje zbog visokih cena električne energije, dok će Trafigurin Nyrstar pauzirati proizvodnju u svojoj topionici cinka u Francuskoj u prvoj nedelji januara. Rumunski proizvođač đubriva Azomures privremeno je zaustavio proizvodnju.

Electricite de France SA je prošle nedelje saopštio da će zaustaviti četiri reaktora, koji čine 10 odsto nuklearnog kapaciteta zemlje, opterećujući elektro mreže koje se već suočavaju sa hladnim vremenom. Početkom januara, 30 odsto francuskih nuklearnih kapaciteta biće van mreže, povećavajući oslanjanje na gas, ugalj, pa čak i naftu.

Rastuće cene gasa i električne energije već su primorale evropske komunalne gigante, od RWE AG do Uniper SE, da povećaju zahteve za likvidnošću. Mnogi manji snadbevači nisu imali istu opciju, a više od 20 ih je prestalo sa radom samo u Velikoj Britaniji.

Snabdevanje električnom energijom u Francuskoj je toliko ograničeno da nacija pribegava sagorevanju mazuta.

Električna energija proizvedena korišćenjem goriva porasla je na najviši nivo u prethodnih više od mesec dana, pokazuju podaci mrežnog operatora RTE.

Snabdevanje će biti toliko oskudno tokom zime da se francuskom električnom energijom za februar trguje po ceni od 1.000 evra po megavat-satu. Cene su rasle toliko brzo da je Evropska energetska berza EEX u utorak podigla maksimalnu cenu za unos naloga, usklađivanje trgovine i registraciju trgovine fjučersima električne energije na 3.000 evra po megavat-satu, sa 999,98 evra ranije.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading