"UVEDITE IM ŠTO JAČE SANKCIJE!" Zelenski pozvao Zapad na hitne mere protiv Rusije!
Foto: Youtube/Printscreen

Govoreći u sredu u Briselu posle samita Istočnog partnerstva (EaP) – sastanka zemalja članica EU sa Ukrajinom, Jermenijom, Azerbejdžanom, Gruzijom i Moldavijom – Zelenski je sugerisao da bi mere mogle da ubede Rusiju da ne eskalira, istovremeno napominjući da je Kijev otvoren za početak pregovora direktno sa Moskvom.

Izjava Zelenskog dolazi u trenutku kada su tenzije i dalje visoke na granici između Ukrajine i Rusije. Zbog prijavljenih kretanja trupa, više zapadnih medija sugerisalo je da je sukob iza ugla. Kremlj je više puta demantovao da ima bilo kakve planove za invaziju i pozivao je na diplomatsko rešenje.

„Neki lideri su predložili format za odgovor nakon verovatne eskalacije Rusije... uspeli smo da objasnimo našim evropskim kolegama da politika sankcija „posle“ više nikoga ne interesuje, iskreno“, rekao je Zelenski. „Zalažemo se za snažnu politiku sankcija pre eskalacije, tako da možda uopšte neće biti verovatne eskalacije. Takav odnos, koji sprečava opasne korake, moći će da zaustavi sukob na istoku naše zemlje, koji traje već osam godina.

Ukrajinski predsednik je takođe izjavio da bi bio voljan da razgovara sa Rusijom u „bilom kakvom formatu“, napominjući da je prioritet nastojanje da se okonča sukob na jugoistoku njegove zemlje.

„Ovo govorimo otvoreno, i to ne prvi put. Ista želja nam je da zaustavimo rat i sa ruske strane“, rekao je Zelenski.

U poslednjih nekoliko nedelja, SAD i njeni NATO saveznici u Evropi zapretili su Moskvi oštrim merama u slučaju vojne eskalacije. Ranije ovog meseca, pomoćnik američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland otkrila je da će Rusija biti pogođena „ekonomskim merama visokog uticaja, kakve ranije nismo koristili“.

Međutim, uprkos pretnjama Vašingtona, neki izveštaji sugerišu da velike evropske zemlje nastoje da koriste dijalog umesto sankcija. Nemačka, Španija, Italija i Francuska oduprle su se svakom pokretu za planiranje određenog skupa mera, umesto toga radije da organizuju razgovore, tvrdi američka novinska agencija Blumberg.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading