CVIJANOVIĆ: Prebacivanje krivice na RS jeftin trik
Foto: Youtube/Printscreen

Cvijanović je to rekla komentarišući zajedničku izjavu Delegacije EU i Ambasade SAD u BiH o odlaganju pregovora o reformi Izbornog zakona u BiH.

Predsednica Srpske je u izjavi za Srnu rekla da što se tiče pregovora unutar FBiH, koliko se zna, nema pomaka, a bilo je i nekih najava bošnjačkih partija da nameravaju povući iz tog procesa i sad im treba izgovor.

"To što u Sarajevu nastojeda svale krivicu na Republiku Srpsku je jeftin trik. U FBiH ni tri godine od prošlih izbora nisu implementirani izborni rezultati. Da Izborni zakon treba menjati i sprečiti različite zloupotrebe je jasno i verujem da takva aktivnost ima podršku svih partija, ali tu postoji prethodno pitanje koje treba rešiti, a odnosi se na legitimno predstavljanje koje traže hrvatske partije", kaže Cvijanovićeva.

Prema njenim rečima, pomoć sa strane je dobrodošla, ali suštinski volja domaćih političkih aktera je ključna.

"Naravno, razumem da međunarodni službenici imaju zabrinutosti i u vezi sa zasedanjem Narodne skupštine Republike Srpske, ali to nije ključno za nedolazak onih koji se bave isključivo izbornom reformom. I ta pitanja koja se vezuju za zaključke Narodne skupštine Republike Srpske isto tako zavise od političke volje političkih partija. I mi smo zabrinuti za stanje u BiH, nedostatak političkog dijaloga između konstitutivnih naroda, zabrinuti smo zbog očekivanja da vam neko sa strane donese rešenje, a pogotovo zbog nastojanja da se neutrališe koncept konstitutivnosti na kojem počiva BiH", rekla je Cvijanović.

Komentari (0)

Loading