"TRAŽIMO REŠENJE ZA TRAJAN MIR!" Makron na sastanku sa zaraćenim stranama (VIDEO)
Foto: Twitter/printscreen

Na fotografiji s tekstom "Jermenija, Azerbajdžan, Večeras zajedno", Makron sedi za stolom u društvu azerbajdžanskog predsednika Ilhama Alijeva i armenskog premijera Nikola Pašinjana koji sede jedan nasuprot drugom.

"Nikada nećemo ostaviti Jerrmene", piše Makron ispod kratkog video snimka na kom se pozdravlja s Pašinjanom. "Nastavljamo da tražimo rešenje za trajan mir. Želim da ovo praznično vreme bude vreme humanitarnih pomaka i smirivanja", piše još francuski predsednik.

 

 

Čelnici 27 zemalja sastali su se u sredu u Briselu s kolegama iz zemalja Istočnog partnerstva: Ukrajine, Gruzije, Moldavije, Jermenije i Azerbajdžana, pet bivših sovjetskih republika koje su suočene s pokušajima destabilizacije organizovanim iz Moskve i s unutarnjim sukobima.

Krvavi oružani sukobi redoviti su na jermensko-azerbajdžanskoj granici, s obzirom da je u novembru 2020. stupilo na snagu primirje u kojemu je posredovala Rusija i Vladimir Putin i kojim je zaustavljen šestonedeljni rat u enklavi Nagorno-Karabahu što je iza sebe ostavilo 6.500 mrtvih.

Krajem studenog u Sočiju, u Rusiji, održao se nesvakidašnji susret Alijeva i Pašinjana kako bi se smirila napetost i sprečio novi rat.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading