STALNO JE TRUDNA Suzana je osuđena na 57 godina zatvora, ali iza rešetaka nije provela ni dan
EPA/MARTIN DIVISEK

Suzana R. (33), je hrvatska državljanka koja je stalno nastanjena u okolini Milana, u prikolici u romskom taboru. Za razliku od teških ubica, koji "zarade" 24 ili 27 godina zatvora, ta je žena u Italiji dosad osuđena na više od 57 godina zatvora u 18 presuda: u proseku 3 godine i 2 meseca po presudi.

Budući da je u Italiji, osim doživotne, najduža zatvorska kazna ograničena na 30 godina (na primer, za teško ubistvo), i Suzani je, u jednoj presudi, njenih 57 godina tamnice plemenito sažeto ne na 30 godina, nego na još manje: 29 godina, 11 meseci i 23 dana.

Ta hrvatska državljanka je rekorder ne samo po akumuliranim vremenskim kaznama, ali nije jedina koja od svega toga nije odležala niti jedan dan, naprosto zato što je svaki put kad bi je ulovili - bila trudna. Pa i pre nekoliko dana.

Sudija je ustanovio da je u osmom mesecu osme trudnoće, pa joj je, po zakonu, mogao nametnuti samo jednu meru opreza: svakodnevno javljanje u policijsku stanicu najbližu prebivalištu. Mora doći i potpisom potvrditi da je tu. Nakon toga, može nastaviti sa krađama i provalama - više od onih 30 godina ne može "uhvatiti", osim ako ne počini nešto za doživotni zatvor. A ona samo krade. I krade. I krade.

Ovaj put su stanari uhvatili i nju i mladu pomoćnicu kako haraju po zgradi. Pomoćnica - nekad bismo rekli: učenica u privredi - išla je od jednih do drugih vrata i prislanjala uši na njih, kao "živi stetoskop", rekli su policajci, kako bi ustanovila gde nema nikoga unutra.

Policija je došla i zatekla ih još u zgradi. Kod Suzane su našli šrafciger (još jedna prijava), falsifikovanu vozačku dozvolu (još jedna), i kesu sa muškim odelom, muškim košuljama i zlatnim lančićem (prijava za krađu; stanarka sa drugoga sprata je policajcima rekla i opisala šta joj manjka u stanu).

Obe dame su mirno, bez molbi, bez pokušaja bega, otišle mirno s policajcima. Uverene da se nemaju čega bojati, čim ih lekar pogleda. Lekarskim pregledom (radiografijom karpalnih kostiju) utvrđeno je da pomoćnica nema ni 13 godina, što znači da u Italiji nije sudski odgovorna. Suzana je trudna, što znači da je zaštićena dok dete ne napuni šest meseci.

Naša Suzana nije ni prva, ni jedina.

Adelinu Sbarati, prodavačicu švercovanih cigareta u Napulju, ovekovječila je Sofija Loren u filmu Juče, danas, sutra u režiji Vitorija De Sice. Stradala je tek kad je muž Alfredo iznemogao od tog specifičnog napora.

Za razliku od filmske Napolitanke, u italijanskoj stvarnosti zaštićene trudničkim stomakom kradu uglavnom Romkinje sa državljanstvom Hrvatske, odnosno Bosne i Hercegovine.

Pre 13 godina pisali smo o bosanskohercegovačkoj državljanki F. O. (tada 27), koja je nakupila čak 75 prijava za krađu i džeparenje, ali je vazda bila trudna ili se tek porodila, i tako od četrnaeste svoje godine: desetero dece i četiri pobačaja.

Pretprošle godine je u Rimu uhvaćena i isti dan puštena trudna Vasvija Husić (tada 33), takođe bosanskohercegovačka državljanka, koja je dotad nataložila presuda za 25 godina zatvora zbog više od 40 krađa.

Dve godine ranije stradala je hrvatska državljanka Meri Sečić (tada 33), koja je u Italiji uzalud prikupila četrdesetak osuda za krađu, uvek ostavljena na slobodi kao serijalna trudnica. Pošla je po istom poslu u Austriju, ali tamo su zakoni malo stroži, pa je dvanaesti put rodila u tamnici.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading