DECENIJSKI REKORD Inflacija u Britaniji zabrinjavajuća
EPA/KOTE RODRIGO

 

Britanska Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS) saopštila je da je inflacija porasla za 5,1 posto u novembru na godišnjem nivou, što je drastičan rast u odnosu na oktobar kada je međugodišnja stopa iznosila 4,2 procenta, izveštava agencija AP.

To je najviša inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu od septembra 2011. godine.

Ovoliki skok potrošačkih cena će, po oceni AP-a, verovatno pojačati pritisak na centralnu banku da podigne kamatne stope na sednici u četvrtak, budući da je inflacija više nego dvostruko iznad ciljane stope Banke Engleske od 2,0 posto.

Međutim, većina ekonomista misli da će BoE glasati protiv podizanja referentne stope sa trenutno rekordno niskog nivoa 0,1 odsto, zbog ogromne neizvesnosti koju izaziva širenje omikron soja korona virusa.

Pored procena da će zaraza dostići nivoe koji ranije nisu viđeni tokom pandemije korona virusa i uvedenih novih mera ograničenja, prisutna je i zabrinutost zbog već prigušenog ekonomskog oporavka Ujedinjenog Kraljevstva.

Podizanje kamatnih stopa, koje bi povećalo rate otplate kredita i hipoteka, mada u skromnom iznosu, poslednje je što bi domaćinstva želela uoči Božića.

Današnji podaci ONS-a otkrivaju da su u novembru snažno porasle cene niza robe i usluga, uključujući gorivo, energiju, automobile, odeću i hranu, dodaje AP ne navodeći konkretne procente o poskupljenjima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading