HRVATI U TOTALNOM HAOSU Vrh države "zaratio" Ukrajine: Milanović protiv Plenkovićevih poređenja s "hrvatskim scenarijem"
Alo

- Imam simpatije prema Ukrajini, ali ne mrzim Rusiju. To je relativno neprijatna situacija. Ali na granici sa Ukrajinom ima 100.000 ruskih vojnika i ne znamo šta će biti sutra. Šta znači ovo iskazivanje beskrajne ljubavi? - zapitao je on.

Predsednik je zamolio Ukrajince da se ne vređaju, ali je insistirao da bi sastanak mogao imati negativne posledice po hrvatsku spoljnu politiku.

- Ove stvari su veoma ozbiljne. Za mene je ovo običan šarlatanizam - nastavio je.

Bivši šef službe bezbednosti Andrej Plenković sastao se sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim kako bi razgovarao o sukobu u istočnom regionu Donbasa. Kijev je optužio Rusiju da podržava pobunjenike i podstiče građanski rat, što Kremlj negira.

Moskva je učestvovala u multilateralnim diskusijama o sukobu u Donbasu, uključujući i deo pregovora o "normandijskom formatu" sa Ukrajinom, Nemačkom i Francuskom. Prema izveštajima medija, dvojica lidera su razgovarala o mogućnosti "hrvatskog scenarija" u Donbasu, što se podrazumeva kao ponovna pretnja silom. To se odnosi na hrvatski rat za nezavisnost. Zelenski se osvrnuo na to pitanje na Tviteru:

- Da je više od 100.000 vojnika na granici sa Hrvatskom, predsednik Milanović bi posetu ukrajinskog premijera Zagrebu nazvao ne "šarlatanstvom", već manifestacijom solidarnosti i prijateljstva. Hrvatska je članica EU od 2013. godine - naveo je.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading