NAORUŽAVAJU SE ZBOG UKRAJINE? Rumunija kupuje od Norveške 32 polovna F-16!
EPA

Ministarstvo odbrane Rumunije zatražilo je od parlamenta odobrenje za kupovinu 32 polovna F-16 od Norveške za 354 miliona evra plus 100 miliona evra za logističku podršku. To neće biti konačni troškovi jer je potrebno obučiti pilote, modernizovati opremu i kupiti savremeno naoružanje.

Dodatnom nabavkom F-16 Bukurešt će imati tri eskadrile ovakvih aviona. Rumunija trenutno ima 17 F-16 koji čine 53. lovačku eskadrilu "Warhawks" u Borčei. Oni su kupljeni od Portugalije za oko milijardu evra.

U nedavnom intervjuu za Balkansku bezbednosnu mrežu načelnik generalštaba Vojske Rumunije ukazao je da jačanje ruskog vojnog prisustva na istoku vidi kao glavni bezbednosni izazov i da su nabavke F-16 i PVO sistema Patriot među vodećim prioritetima modernizacije oružanih snaga.

Bukurešt pored Grčka izdvaja najveća sredstava za odbranu i modernizaciju vojske. Rumunija je odlučila da do 2024. poveća izdvajanje za odbranu sa sadašnje sume od oko 4.5 milijardi evra na 5,5 milijardi evra. Izdvajanja za modernizaciju će biti skoro duplirana, sa 1,07 na 1,75 milijardi evra. Ipak, rumunski bezbednosni stručnjaci kritikuju najavljenu nabavku polovnih F-16 od Norveške ukazujući da je reč letelicama proizvedenim osamdesetih godina prošlog veka.

Oni navode da su polovni F-16 nabavljeni od Portugalije i Norveške bolji od postojećih modernizovanih MiG-21 Lancer, ali da je ipak reč o starim, polovnim letelicama i da bi bolji faktor odvraćanja u nacionalnoj odbrani imali novi avioni.

Vremešni norveški F-16 učestvovali u operacijama širom sveta: od vazdušnih napada na SR Jugoslaviju 1999, preko intervencije u Avganistanu, pa sve do er polising zadataka na Baltiku. Zbog bezbednosnih prilika na istočnom krilu NATO i u rejonu Crnog Mora u Rumuniji se na bazi rotacije stacioniraju lovačke snage savezničkih zemalja u okviru NATO er polisinga.

Borbeni avioni F-16 su okosnica norveškog ratnog vazduhoplovstva više decenija unazad. Nakon odluke da se kupe F-35 Oslo je odlučilo da flotu postojećih F-16 proda drugim NATO saveznicima i korisnicima.Dvanaest aparata već je prodato američkoj kompaniji Draken International.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading