ĐAVO NE SPAVA Egzorcisti u Italiji devet sati isterivali demone iz devojke, policija nije smela da uđe u crkvu tokom obreda
Youtube/ Printscreen

Svake godine 500.000 Italijana traži pomoć od egzorcista tj. isterivača đavola, rezultat je istraživanja dnevnog lista „La stampa“ još pre nekoliko godina. Ovaj metod, iako bi pomislili da pripada srednjem veku, postoji i danas a jedan od slučajeva koji je odjeknuo u javnosti pre par dana, jeste onaj u kome je isterivanje đavola iz 28-godišnje devojke u Vičenzi trajalo više od devet sati.

Naime, u Crkvi Madone Monte Berika, devojka od 28 godina iz Vičence se tokom ispovedanja „transformisala“, urlajući nerazumljive rečenice tuđim glasom i na stranim jezicima, uključujući i latinski, kako su to izjavili uplašeni svedoci koji su pobegli iz crkve.

- Policija i hitna pomoć nisu mogle da uđu u crkvu jer je devojka bila kao „poludeli metak“ koji je leteo na sve strane, penjući se na nameštaj i šamarajući majku koja je došla s njom u crkvu. Nakon što su je sveštenici blokirali i pozvali egzorcistu crkve, dobili su potvrdu da je devojka zaposednuta. Egzorcizam je trajao od 11 ujutru do 20.30 uz prisustvo četiri sveštena lica koja su pomagala. Otac i brat su bili ubeđeni da je ona psihijatrijski slučaj, dok je majka jedina mislila da je potrebno da se obrate sveštenim licima. Ovaj put se radilo o pravom slučaju posedovanja od strane nečastivog. Tek nakon gotovo devet sati devojka je pala na pod, iznemogla. Ovo je bio težak slučaj - izjavio je za italijanske medije otac Karlo Rozato.

Ne zna se da li je devojka kompletno oslobođena jer nekada egzorcizmi, po rečima sveštenika, mogu da traju godinama u smislu da molitve za oslobađanje moraju da se ponavljaju tokom dužeg vremena.

Šta je egzorcizam?

To je tehnika koja se bazira na demonologiji koja se bavi verovanjima i mitovima vezanim za duhove, demone, đavole koji mogu da obuzmu i zaposednu čoveka.

Postojala je u većini religija dok je katolička crkva vremenom regulisala ovu tehniku odvajajući je od magije. „Prva vrlina đavola jeste ta da učini sve da svi verujete da ne postoji“, objašnjava otac Ildebrando di Fulvio, egzorcista male italijanske eparhije u Frozinoneu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading