CIA MENJA FOKUS NAKON 20 GODINA: Agenti prolaze specijalnu obuku za "tihi rad" u Rusiji i Kini
Foto: Youtube/Printscreen

Kako se navodi, mnogi bivši oficiri američki obaveštajci smatraju da se potrebno vratiti na tradicionalni, „tihi“ rad koji je neophodan za prikupljanje obaveštajnih podataka o „kompleksnim“ državama poput Kine.

Izvori televizije navode da će ta promena omogućiti CIA da obezbedi dobar obaveštajni rad daleko izvan Sjedinjenih Država, konkretno u zemljama Zapadne Afrike gde Kina aktivno usmerava svoje investicije.

Ističe se da je u proteklih 20 godina agencija pripremala obaveštajce za suprotstavljanje islamističkim terorističkim grupama, međutim sada bi glavni akcenat trebalo da bude prikupljanje obaveštajnih podataka.

Kina, konstatuju izvori Si-En-Ena, predstavlja najveći problem za CIA, ali ne i jedini. U decembru 2020. godine američke vlasti izdvojile su 300 miliona dolara za „suprotstavljanje uticaju Kine“ i 290 miliona dolara za isto suprotstavljanje Rusiji.

CIA MENJA FOKUS NAKON 20 GODINA: Agenti prolaze specijalnu obuku za

EPA

 

Kako bi se poboljšao rad agencije, obaveštajci će prolaziti obuku u skladu sa svojom specijalizacijom za konkretan geografski region. Posebna pažnja biće posvećena učenju lokalnih jezika, kao i rešavanju konkretnih zadataka sa kojima se obaveštajac može susresti.

Pored toga, navodi televizija, CIA namerava da uključi više govornika mandarinskog jezika (najrasprostranjeniji dijalekat kineskog), da investira u tehnologije kao i da se fokusira na prikupljanje informacija o ljudima.

Međutim, Si-En-En ne navodi kako će se nove metode CIA odraziti na rad agencije vezan za Rusiju.

Američka Centralna obaveštajna agencija fokusirala se na borbu protiv terorizma u svom radu nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine. Prema pojedinim izvorima, nove metode pripreme označiće povratak na nekadašnji rad CIA, pre 2001. godine.

CIA MENJA FOKUS NAKON 20 GODINA: Agenti prolaze specijalnu obuku za

Tanjug/Ap

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading