Ilon Mask kaže da se Neuralnik nada da će već sledeće godine prvi čipovi biti ugrađeni u ljudski mozak
Tanjug/Ap

Milijarder, investitor, inženjer, izumitelj i futurista Ilon Mask, izjavio je da se Neuralink, njegova firma koja se bavi tehnologijom spajanjem kompjutera i mozga, nada da će iduće godine početi da ugrađuje svoje mikročipove ljudima. Neuralink, čiji je Mask suosnivač, razvija čip koji će biti ugrađen u ljudski mozak kako bi istovremeno beležio i stimulisao moždanu aktivnost.

Trebalo bi da ima medicinsku primenu, kao što je lečenje ozbiljnih povreda kičmene moždine i neuroloških poremećaja.

Tokom intervjua za Volstrit žurnal, Mask je upitan šta Neuralink planira da radi 2022. godine.

- Neuralink dobro funkcioniše na majmunima, a mi sprovodimo puno testiranja i potvrđujemo da je vrlo siguran i pouzdan i da Neuralink uređaj može bezbedno da se ukloni - rekao je Mask, kako prenosi Biznis insajder.

- Nadamo se da ćemo to moći da koristimo kod prvih ljudi - a to će biti osobe s teškim povredama kičmene moždine kao što su tetraplegičari i kvadriplegičari - iduće godine, do odobrenja Američke agencije za hranu i lekove (FDA)".

 

 

Mask kaže da su Neuralinkovi "standardi za implantaciju uređaja znatno viši od onoga što zahteva FDA".

Milijarder je i u tvitu ponovio da planira da se 2022. godine uređaji koriste kod ljudi.

- Ubrzanje napretka sledi kada ćemo sledeće godine imati uređaje u ljudima (teško je voditi nijansirane razgovore s majmunima) - naveo je.

Povezivanje ljudskog mozga sa kompjuterom

U aprilu je Neuralink objavio video na kojem se mogao videti majmun kako igra video-igru koristeći Neuralink uređaj.

Nakon što je prikupio 205 miliona dolara u julu, Neuralink je izvestio da će sredstva da usmeri prema razvoju svog čipa kako bi kvadriplegičarima omogućio da svojim mislima kontrolišu digitalne uređaje.

Kvadriplegija ili tetraplegija su potpuna ili delimična paraliza ruku i nogu.

Neuralink nije jedina kompanija koja razvija tehnologiju za povezivanje mozga i kompjutera. U julu je biotehnološka kompanija "Synchron", sa svega 20 zaposlenih osoba, dobila odobrenje od FDA za početak testiranja na ljudima.

Centralna Maskova ideja je da se poveže ljudski mozak s računarom, i to umetanjem tankih elektroda u mozak. One se, pak, povezuju na mali bežični uređaj, smešten iza čovekovog uha, koji bi komunicirao s pametnim telefonom.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading