ŠMIT UCENJUJE Spreman je da povuče "Inckov zakon" ali ima jedan uslov
EPA

- Pozivam vas da u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojite zakon kojim bi se zabranili određeni oblici govora mržnje, uključujući i negiranje svakog genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca - napisao je Šmit u pismu državnim parlamentarcima BiH.

Svi, navodi Šmit, znamo da nepriznavanje masovnih zločina i kršenja ljudskih prava može imati pogubne posledice po društvo.

- Tokom posljednjih 150 godina, međunarodna zajednica se obavezala da će uspostaviti pravila za izbegavanje sukoba i utvrditi humanitarne standarde koji se primenjuju tokom rata i sukoba obeleženih nasiljem, da bi se obezbedilo poštovanje potreba za humanim postupanjem i vodila briga o osobama koje su se našle u ratnim okolnostima - navodi Šmit.

Dodaje da negiranje dobro dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući i genocide, sprečava društva da se nose s kolektivnom prošlošću, te da predstavlja nastavak zlostavljanja žrtava.

- Izmjene Krivičnog zakona BiH donesene u julu 2021. godine zasnivaju se na principu očuvanja temeljnih vrednosti. Zakonodavni akti mogu ostvariti svoj potencijal u smislu promovisanja mira i pomiranja jedino ukoliko, paralelno s njima, u društvu postoji osnovni koncensus, kao i zajednička spremnost da se pokaže razumevanje i saosećanje, posebno među mladim ljudima koji su sledeća generacija - piše Šmit.

Smatram da je uloga Parlamenta kao političkog predstavničkog tela da pokuša da donese svoj zakon o ovom pitanju, naveo je i dodao:

- Poželjno je koristiti demokratski institucionalni proces. To neće biti lako i zahtevaće da se u Parlamentu i u društvu izvrši trezvena priprema koja će biti okrenuta ka postizanju koncezusa.

To, dodao je, zahteva angažman koji se neće ograničiti samo na političke predstavnike.

- U vezi s tim, ocenio bih nameru Parlamenta da se izmene Krivičnog zakona donesene odlukom visokog predstavnika zamene zakonom koji će doneti Parlamentarna skupština BiH - naveo je Šmit.

Šmit je izrazio spremanost da ukine postojeći Zakon kada na snagu stupi novi usklađen s evropskim i međunarodnim standarima koji je bude usvojila Parlamentarna skupština BiH.

Naglasio je da se zakon odnosi na pojedince koji su počinili ratne zločine, a ne na narode ili etničke grupe u celini.

- Ne postoji drugo tumačenje - navodi Šmit i dodaje da zakon ne pravi razliku na osnovu etničke pripadnosti žrtava, svaka žrtva i njena porodica zaslužuju bezuslovno poštovanje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading