PUKLA BRUKA U AMERIČKOJ VOJCI: Pripadnica oružanih snaga deportovana zbog lažnog braka!
EPA

Merijem Movsum Hasanova optužena je da je platila 15.000 dolara za lažni brak. Tužioci su rekli da je potom podnela zahtev za zelenu kartu i počela da prima stambenu pomoć od američke vojske dok je bila stacionirana u Fort Bragu izvan Fajetvila u Severnoj Karolini.

Sudija u istočnoj Severnoj Karolini osudio je Hasanovu na izdržavanje kazne i naložio joj da odmah bude deportovana. Ona će takođe morati da isplati američkoj vojsci 41.511 dolara na ime restitucije. „Hasanovine šeme da zaobiđe zakon su propale i sada će se suočiti sa odgovornošću za svoje postupke“, rekao je specijalni agent Roni Martinez u saopštenju za javnost u utorak, 7. decembra, u kojem je najavljena njena kazna. „Zaštita integriteta nacionalnog imigracionog sistema je od vitalnog značaja i HSI daje prioritet ovoj misiji. Javni branioci koji predstavljaju Hasanovu nisu odmah odgovorili na zahtev McClatchi Nevs-a za komentar u sredu, 8. decembra. Obaveštenja o vestima u vašem sandučetu Prijavite se za obaveštenja putem e-pošte i budite prvi koji će saznati kada se vesti pojave. Velika porota je optužila Hasanovu u junu. Tužioci su rekli da je došla u SAD kao posetilac na razmeni i da je upoznata sa osobom koja je u sudskim dokumentima identifikovana kao S.V.M. početkom 2015. Par se navodno sreo u Alentaunu u Pensilvaniji, prenosi Njuzobzerver.

Ubrzo nakon njihovog predstavljanja, tužioci su rekli, S.V.M. pristao u martu 2015. da se oženi Hasanovom za 15.000 dolara. Par je proveo ostatak godine fotografišući sebe u Pensilvaniji i Njujorku i razgovarajući putem tekstualnih poruka, e-pošte i društvenih mreža, rekli su tužioci. Venčali su se 15. oktobra 2015. Hasanova je, kako se navodi u optužnici, već naredne godine započela proces podnošenja zahteva za zakoniti stalni boravak. Ona i S.V.M. prošli su kroz više intervjua sa Službom za državljanstvo i imigraciju SAD tokom kojih su „potvrdili pod zakletvom da su venčani u dobroj veri“, rekli su tužioci.

Imigracioni zvaničnici su naknadno odobrili molbu i Hasanova je u februaru 2017. dobila zelenu kartu, navodi se u optužnici. Ubrzo nakon toga pridružila se američkoj vojsci i počela da prikuplja stambenu naknadu po stopi za brak, za koju vlada kaže da obično iznosi 1.000 dolara mesečno. Kada je kasnije podnela zahtjev za uklanjanje uslovnog statusa boravka, Hasanova je dostavila dokaz o prijemu u službu koji pokazuje da je specijalista za teret u američkoj vojsci, navodi se u optužnici.

Nije odmah bilo jasno kako su istražitelji otkrili navodnu prevaru, ali sudski podnesci pokazuju da je Hasanova uhapšena krajem juna. Sudija za prekršaje odredio je da ona ostane u pritvoru do suđenja, navodeći težinu dokaza protiv nje, nepostojanje porodičnih veza i nedostatak pravnog statusa u zemlji. Hasanova je u oktobru priznala krivicu po jednoj tački optužnice za prevaru sa vizom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading