NE MOGU DA SE UDAM, MALA SAM! Maloletnica se spasla iz pakla ugovorenih brakova i trgovine ljudima
Shutterstock

- Ne bih volela da se udam, još sam mala. Kada završim školu i budem velika - udaću se - tim rečima započela je priču ova četrnaestogodišnjakinja.

Noć uoči svadbe uspela je da pobegne iz zaključane sobe i domogne se policije, nakon čega je uhapšena žena koja je ilegalno prešla granicu s njom i na više mesta pokušavala da je uda, potvrđeno je crnogorskom portalu „Vijesti“ iz policije.

Devojčica se već dva meseca nalazi u Skloništu za žrtve trgovine ljudima, druži se sa njihovim kadrom i ostalim korisnicima i kaže da je ponosna na sebe što nije dozvolila da je prodaju i prisilno udaju.

- Krenula sam sa sestrom u mesaru da nešto kupim za majku. Ta žena me uhvatila za ruku, uvela me u taksi i dovela me na Konik da me proda jednom momku... Mene nije znala, nego mog oca. Uzela mi je telefon, polomila karticu. Taj momak koji je trebalo da me kupi bio je veliki. Ima 22 godine, kao moj brat - kaže devojčica, i dodaje da je bila preplašena da je ne nađu pre nego što dođe do policije.

Najlepša novogodišnja želja

Devojčica mnogo ne razmišlja kad treba da odgovori šta želi za Novu godinu:

- Ovde sam skoro dva meseca i baš mi je super, ali volela bih da se vratim kod roditelja. Radujem se Novoj godini i volela bih da je slavim s njima. Ništa mi drugo ne treba - navela je ona na kraju razgovora.

- Sutra uveče je trebalo da bude svadba. Ja se nisam dala. Zaključali su me u sobu, ali sam uspela da pobegnem kroz prozor. Pitala sam ljude gde je grad i išla sam peške do Podgorice. Bojala sam se da će krenuti za mnom da me traže. Morala sam da pobegnem i da ih prijavim policiji jer mala sam da se udam. Plašila sam se, ali sam našla policiju koja me smestila u kola. Otišli su tamo, ovu ženu što je htela da me proda su uhapsili, a mene doveli u Sklonište. Tražili su me roditelji i javljeno im je da sam bezbedna i da sam ovde - kaže ona, te dodaje da su se njene sestre udale sa 24-25 godina, kao i da je drugaricu, inače vršnjakinju, uspela da odgovori od udaje, ali i da već sada zna kako će vaspitavati decu kada ih bude imala.

- Učila sam drugaricu da se ne uda mlada. Ima 14 godina, kao i ja, ali je htela da se uda. Na kraju me je poslušala. To mi je drugarica s kojom se družim odmalena. Kod mene gde živim roditelji ne teraju devojčice da se udaju, jedino ako neka ne pobegne od njih i uda se. Udaću se kada budem imala 25 godina. Pre neću. Kada budem imala decu, znam i kako ću da ih učim i vaspitam. Kada kćerka napuni četiri godine, ja ću da joj kažem da ne radi ništa što nepoznati traže od nje. Odmah ću da je upišem u školu, neću dozvoliti da se rano uda. Sinove ću naučiti da poštuju roditelje, ženu, decu. Nikada neću dozvoliti da me neko maltretira - rekla je ona za „Vijesti“.

Ova neverovatna devojčica dodala je i da će, kada se vrati kući, nastaviti sa školovanjem koje je bila prekinula. Dodala je i da je prezadovoljna ljudima u Skloništu.

- Super mi je ovde. Svi su super prema meni. Naučila sam da pravim kapice, da igram razne društvene igre, čitaju nam knjige, znam da pišem, čitam. Znam i da skuvam čorbu, umesim i ispečem hleb, krofne. To me je naučila majka - rekla je ona.

Komentari (0)

Loading