NEMAČKI DIPLOMATA UPOZORAVA NATO rizikuje da pređe ruske "crvene linije"!
Foto: EPA/EPA

Govoreći kao deo intervjua nemačkom dnevniku Handelsblat u subotu, Volfgang Išinger je rekao da ruskog predsednika Vladimira Putina „dugo proganja strah“ da Amerika još uvek želi da Ukrajinu i Gruziju učini članovima organizacije.

Predsedavajući ovog događaja, u velikoj meri pro-NATO, priznao je da je ovo „crvena linija“ za Moskvu, i sugerisao da bi dugoročno bilo bolje da Kijev usvoji strategiju po uzoru na Finsku, koja je članica EU ali ne i vojnog bloka predvođenog SAD. Međutim, upozorio je: "Definitivno ne možemo da izjavimo da Ukrajina i Gruzija nikada neće postati članice."

NEMAČKI DIPLOMATA UPOZORAVA NATO rizikuje da pređe ruske

EPA

 

Išingerovi komentari dolaze usred eskalacije tenzija između NATO-a i Moskve. Prošlog četvrtka, portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da su „obećanja“ koja je blok dao na kraju Hladnog rata da se neće pomeriti „ni centimetar na istok“ uglavnom ignorisana.

Govoreći dan ranije, Putin je najavio da će „insistirati na davanju garancija“ kako bi se sprečilo približavanje NATO-a granicama njegove zemlje i „raspoređivanje pretećeg oružja“ u blizini.

Međutim, uoči razgovora dvojice lidera koji bi trebalo da se održe u utorak, njegov američki kolega Džo Bajden odbacio je ruske „crvene linije“. „Svesni smo ruskih postupaka u vezi sa Ukrajinom već duže vreme i očekujem da ćemo imati dugu diskusiju sa Putinom“, rekao je on, usred optužbi Zapada da Moskva planira da izvrši invaziju na svog suseda. , što je Kremlj više puta demantovao.

NEMAČKI DIPLOMATA UPOZORAVA NATO rizikuje da pređe ruske

Tanjug/Ap

 

U nedavnom intervjuu za CNN, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je blok utrostručio veličinu svojih snaga i povećao svoje prisustvo i u Crnom i u Baltičkom moru kako bi se suprotstavio prisustvu Rusije tamo.

NEMAČKI DIPLOMATA UPOZORAVA NATO rizikuje da pređe ruske

EPA

 

Putin je ranije naglasio da je njegovom prethodniku, Mihailu Gorbačovu, zapadni lideri dali uveravanja da se blok neće gurati u prostor koji je ostao nakon raspada SSSR-a. Tranša dokumenata sa kojih je skinuta oznaka poverljivosti 2017, naširoko se tumači kao da prikazuju da su američki, britanski i nemački zvaničnici dali uveravanja Moskvi 1990-ih da se NATO neće širiti na zemlje istočne Evrope. Međutim, države uključujući Poljsku, Litvaniju, Letoniju i Estoniju su naknadno primljene.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading