HRVATSKI POLICAJCI VEZANE MIGRANTE BACALI U REKU Šok izveštaj iz Evrope, izgleda da su opet proradili geni dedova ustaša
Printscreen

U izveštaju se navodi da su predstavnici Komiteta bili u ad hok poseti Hrvatskoj od 10. do 14. avgusta 2020. godine, posebno duž graničnog područja sa BiH, kako bi ispitali ponašanje hrvatske policije, pravne garancije dostupne migrantima, kao i efikasnost mehanizama nadzora i odgovornosti u slučajevima navodne zloupotrebe policijskih ovlašćenja.

 

U dokumentovanim svedočenjima, objavljenim u izveštaju, navodi se da su migranti bili podvrgnuti maltretiranju od strane hrvatskih policajaca, od udaranja pendrecima do šutiranja i šamaranja.

 

Nekoliko izjava migranata govori o prisili da hodaju bosi kroz šumu do granice sa BiH i da su „bacali još uvek vezane migrante u reku Koranu“, koja deli Hrvatsku od BiH.

Neki migranti su izjavili i da su ih u BiH vraćali „samo u donjem vešu ili gole“, kao i da su u njihovom pravcu ispaljivani hici iz oružja.

„Uprkos postojećim izazovima, Republika Hrvatska mora ispuniti svoje obaveze u pogledu ljudskih prava i tretirati migrante koji ulaze u zemlju preko granice na human i dostojanstven način“, navodi se u izveštaju.

Nalazi Komiteta za prevenciju torture Saveta Evrope jasno pokazuju da nisu uspostavljeni ni efikasni mehanizmi odgovornosti za identifikaciju počinilaca navodnih zlostavljanja, niti da postoje smernice Uprave hrvatske policije o dokumentovanju ovakvih operacija, ocenjuje se u izveštaju.

Ukazuje se da su predstavnici Saveta Evrope imali poteškoće u saradnji sa hrvatskim nadležnim organima, pri čemu su im dostavljane nepotpune informacije, a bili su i ometani od strane policijskih službenika u pristupu dokumentaciji neophodnoj delegaciji za obavljanje mandata Komiteta i sastavljanje izveštaja.

 

 

Komentari (0)

Loading