NATO ODBIO PREDLOG RUSIJE Lavrov saopštio jako loše vesti
EPA/PAVEL GOLOVKIN

„NATO nastavlja sa eskalacijom situacije direktno na našim granicama. NATO odbija da razmatra naše predloge za ublažavanje napetosti i sprečavanje opasnih incidenata“, rekao je šef ruske diplomatije.

Ministar je takođe naveo da se vojni potencijal u Istočnoj Evropi, uključujući i u blizini ruskih granica, „aktivno pojačava“.

„Svakog dana slušamo bombastične izjave na naš račun sa pretnjama i sve to neminovno utiče i na delatnost OEBS-a“, konstatovao je on.

On je dodao vojna bezbednost u evroatlantskom regionu nastavlja da se urušava.

„Što se tiče vojne bezbednosti u evroatlantskom regionu, ona nastavlja da se urušava. Ostao je samo jedan sporazum između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o ograničavanju strateškog ofanzivnog naoružanja. I Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa i Sporazum o otvorenom nebu u suštini su raskinule naše američke kolege“, istakao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, svi su zbog toga zabrinuti, ali malo ko se usuđuje da ukaže na prave razloge za ovakvo stanje – samo izražavaju žaljenje.

Lavrov je istakao da Rusija namerava da odgovori na izostanak reakcije Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika na predloge za osiguravanje bezbednosti u evroatlantskom regionu.

„Nastojaćemo da nas čuju, ali ipak je glavna stvar naša bezbednost, stoga, ako NATO nastavi da izbegava razgovor o ovoj temi ili o sporazumima i idejama koje je izneo predsednik Rusije Vladimir Putin, naravno, preduzećemo mere, kako naša bezbednost, naš suverenitet i teritorijalni integritet ne bi ni od koga zavisio“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, radi se o tome da se razrade kolektivne obostrane garancije bezbednosti – ne samo Moskve, već svih učesnika panevropskog procesa.

„Ne želim ni da nagađam o tome šta će Zapad odbiti da razmatra. Po mom mišljenju, svi su čuli predsednika Putina, shvatili da su naši predlozi ozbiljni. Sada ih stavljamo na papir. Videćemo kakva će biti reakcija“, precizirao je Lavrov.

Prema ministrovim rečima, cela stvar je u tome da se vidi koliko će ozbiljno zapadna zajednica shvatiti predloge, koliko je Zapad iskreno zainteresovan za deeskalaciju i zaustavljanje pokušaja jednostranog jačanja svojih oružanih snaga.

O realizaciji Minskih sporazuma

 

Lavrov je dodao da je američki državni sekretar Entoni Blinken na sastanku u Stokholmu nabrojao zahteve Vašingtona od Moskve za primenu Minskih sporazuma.

„Danas je tokom diskusije Toni Blinken, američki državni sekretar, počeo je da nabraja zahteve od Rusije za sprovođenje Minskih sporazuma, uključujući poštovanje prekida vatre, uključujući povlačenje teškog naoružanja, uključujući i prestanak nekog ekonomskog mešanja u Donbasu“, rekao je Lavrov.

Ministar je naglasio da je američkom kolegi „sve objasnio” i citirao konkretne odredbe Minskih sporazuma u kojima se navodi da ta pitanja treba direktno rešavati neposrednim dijalogom Donjecka, Luganska i Kijeva.

Ruski ministar je primetio da je razgovor sa Blinkenom bio „prilično profesionalan“, uključujući i o Ukrajini.

„Amerikanci izražavaju spremnost i nameru da pomognu realizaciji Minskih sporazuma, iako vidimo da ih ne tumače sasvim dobro... a ipak smatramo da se mogu iskoristiti njihove mogućnosti, s obzirom na to da su upravo oni ti koji imaju odlučujući uticaj na kijevski režim“, istakao je Lavrov.

Kako je naveo, oni istovremeno govore da „ne pretenduju da potkopavanje ili proširivanje normandijskog formata, već bi želeli da iskoriste svoje bilateralne mogućnosti u kontaktima sa učesnicima procesa. Mi nemamo ništa protiv, ali se za to moramo dogovoriti kakve imamo osnove za interakciju“.

Lavrov je dodao da može postojati samo jedna osnova – Minski sporazumi u njihovom direktnom tumačenju.

Moskva će reagovati ako se uvedu nove sankcije zbog Ukrajine

Moskva će definitivno reagovati ako Sjedinjene Američke Države uvedu „paklene sankcije“ Rusiji zbog Ukrajine, rekao je Lavrov komentarišući izjave zamenice američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorije Nuland o sankcijama Rusiji „kakvih do sada nije bilo“.

„Ako uslede nove, kako su rekli, paklene sankcije, onda ćemo, naravno, reagovati. Ne možemo a da ne reagujemo. Kako ćemo odreagovati – videće se“, zaključio je on.

Komentari (1)

Loading
Milutin

02.12.2021 23:02

Rusija ne treba da gubi vreme.biće napadnuta sigurno.zato je bolje da prva udari na njih i totalno ih uništi.