Linhart: Situacija na Balkanu krhka, posledice i po Austriju
EPA

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Linhart ocenio je, povodom produženja učešća austrijskih vojnika i policajaca u međunarodnim misijama, da je bezbednosna situacija na Balkanu krhka, prenosi Tanjug.

Linhart je naglasio da je važno da se vodi briga o stabilnosti, bezbednosti i blagostanju, jer bi negativne posledice mogle imati posledice po Austriju.

Odgovarajući na pitanje poslanika NEOS Helmuta Brandštetera o bezbednosnoj situaciji na Balkanu Linhart je rekao da na Kosovu često dolazi do tenzija, ali da se, pod posredovanjem EU, konflikti polako rešavaju.

"Evropa mora ispružiti zemljama Balkana ruku", poručio je Linhart.

Austrijski parlament je odlučio da produži mandat do 600 vojnika pri Kforu. Takođe je odlučeno da se nastavi upućivanje do 10 policajaca u misiju Euleks, kao i upućivanje jendog policijskog oficira za vezu u okviru Unmik misije. Pored toga produžen je I mandat 400 vojnika austrijske vojske pri misiji Eufora u operaciji "Altea" u Bosni i Hercegovini.

Odobren je i nastavak učešća u misiji OEBS u Crnoj Gori sa deset pripadnika Ministarstva odbrane, međutim, aktuelno se u Crnoj Gori ne nalaze austrijski stručnjaci, već se upućuju samo u slučaju potrebe za projekte.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading