ZASTRAŠUJUĆI PRIZOR: Fotografija PRETUČENE Kejt Midlton ŠOKIRALA ceo svet, šta se dešava?

Vesti 30.11.2021 13:57 1

Lice vojvotkinje od Kembridža sa ožiljcima i modricama prikazano je na fotografijama koje se koriste u španskoj kampanji protiv nasilja u porodici nad ženama. Kejt Midlton, prikazana kao žrtva, šokirala je Britance. Slika vojvotkinje je korišćena bez saglasnosti palate

ZASTRAŠUJUĆI PRIZOR: Fotografija PRETUČENE Kejt Midlton ŠOKIRALA ceo svet, šta se dešava?

Profimedia

Autor kampanje za osudu sistema koji ne podržava žene žrtve nasilja je italijanski umetnik i aktivista AleKssandro Palombo. Fotografije serije pod nazivom "Prijavila ga je, ali je ipak ubijena" pojavile su se na stajalištima i zidovima u Milanu i Španiji. Projekat je deo "16 dana akcije protiv rodnog nasilja" , međunarodne kampanje Vomen's Global Leadership Institute za podršku i koordinaciju rada na eliminisanju rodno zasnovanog nasilja na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Kejt Midlton kao žrtva nasilja nad ženama

Ursula fon der Lajen, Kejt Midlton, Kamala Haris, Kristin Lagard, Leticija Ortiz kraljica Španije, An Idalgo i Marin le Pen predstavljene su kao žrtve porodičnog nasilja. Ispod fotografija natučenih lica poznatih žena stajali su natpisi: "Prijavila ga je - Ali niko joj nije verovao - Ostala je sama - Nije zaštićena - Nije uhapšen - I tako je ubijena."

AleKssandro Palombo se ponovo vraća na temu nasilja nad ženama, ističući nedovoljne političke reakcije i podvlačeći neefikasnost sistema podrške i zaštite žrtvama.

- Zašto bi žena prijavljivala nasilje ako nije zaštićena od institucija i ionako će biti ubijena? Kako žena koja je žrtva zlostavljanja i nasilja može i dalje da veruje institucijama? Političari podstiču žene da prijave nasilje, ali ne preuzimaju odgovornost za pružanje zaštite i podrške žrtvama?" . Država koja ne štiti, već prepušta same žene u ruke mučitelja, postaje tiho partnersko nasilje. Postoje mnoge organizacije koje koriste oskudne resurse pokušavajući da podrže žrtve, ali da političari, institucije i država moraju da preuzmu tu odgovornost - smatra Kssandro Palombo.

ZASTRAŠUJUĆI PRIZOR: Fotografija PRETUČENE Kejt Midlton ŠOKIRALA ceo svet, šta se dešava?

Profimedia

 

Čak i najmoćnije žene, kao što su Kejt Midlton i Kamala Haris, mogu biti žrtve nasilja

- Danas, pošto je nasilje nad ženama u porastu, Ksandro Palombo ponovo pokreće debatu prikazujući žene visokog ranga kao što su Ursula fon der Lajen, Kristin Lagard, Marin Le Pen, En Idalgo, Kamala Haris i Kejt Midlton sa modricama i ranama, krvavih lica da pokažu da i najuticajnije žene mogu da umru od udaraca koje zadaju muškarci.

Ni njeni ROĐACI ga ne znaju: Kraljica Elizabeta ima DVA prezimena, a evo zbog čega ih tako VEŠTO krije

- Kroz šokantne portrete kao i propratne natpise, Ksandro Palombo nas podseća na golu istinu o nasilju koje žene doživljavaju u Evropi i svetu. Rad Palombe je poziv na otpor i borbu, i način da se dođe do onih žena koje mogu realno da se suprotstave rodno zasnovanom nasilju - smatra Kristel Taro, francuski istoričar i predavač.

Velika Britanija šokirana fotografijom "pretučene" Kejt Midlton

Fotografije pretučene Kejt Midlton i drugih poznatih žena šokirale su Britance. Portparol kraljevske porodice potvrdio je da je fotografija vojvotkinje od Kembridža korišćena bez njenog znanja ili saglasnosti. Fotografija Kejt Midlton prerađena u grafičkom programu, koja može da sugeriše da je vojvotkinja žrtva porodičnog nasilja, izazvala je oštru reakciju u Velikoj Britaniji. Mnogo negativnih komentara pojavilo se u štampi i društvenim medijima.

 

Komentari (1)
Loading
miha bukovac
13.12.2021 14:45

Šmika može dosta da pomogne nekoj (ovakvoj) sugestiji, ali ne potpuno, - nedostaju otekline - otoci!