"MORATE DA PATITE ZBOG ISUSA" Monahinje postale prostitutke, sveštenici ih brutalno maltretirali!
Tanjug/ AP

Salvatore Ćernuzio, novinar vatikanskih vesti, objavio je knjigu "Veo tišine" u kojoj detaljno opisuje iskustva zlostavljanja i okrutnih kazni nad 11 časnih sestara katoličke crkve koje su odlučile da pod pseudonimima progovore o svemu što su doživele u okrutnom sistemu pod katoličkim sveštenicima i igumanija koje vode manastire.

"Odlučili su da žrtvuju ove žene kako bi zaštitili ime institucije. Zlostavljanu monahinju prebace u drugi manastir, optuže je da je zavela sveštenika, a on ostaje na istom mestu gde neometano može da nastavi svoje pedatorske aktivnosti", piše Salvatore.

On objašnjava da su žalbe sestara naišle na podsmeh, dok su žene iz Afrike, Indije i Filipina tvrdile da su bile žrtve rasizma unutar crkve. Francuskinja Tereza priča kako joj je rečeno da "mora da pati zbog Isusa" kada je zamolila da je poštede teškog fizikog rada zbog problema sa leđima, dok Australijanka Elizabet ističe: "Tretiraju nas kao pse. Kažu nam da sednemo i mi sednemo, da ustanemo i mi ustanemo...".

Aleksandra (31), monahinja iz Istične Evrope, tvrdi da ju je seksualno zlostavljao sveštenik s kojim je radila na jednom projektu, a onda je otkrila i mnoge druge časne sestre koje su se žalile na ovakve zloupotrebe položaja. Sve su dobile istu poruku: "Očigledno je da je do toga došlo jer ste vi provocirale sveštenika".

Afričke monahinje koje su služile u Minesoti naterali su da lopatama sklanjaju sneg ceo dan, a na njihovo pitanje zašto bele sestre ostaju u kući na toplom i ne pomažu im, rečeno im je da je to zbog toga što su one "mlade i jake". Maltretiranje je išlo u nekim konklavama toliko daleko da su mlade časne sestre morale da pitaju za dozvolu da idu u toalet i da svaki put mole za uloške tokom menstrualnog ciklusa.

Sve ovo je dovelo do toga da mnoge žene koje dolaze u manastire jer su osetile "poziv od Boga", nakon serije zlostavljanja na koja niko ne obraća pažnju, poražene odatle odlaze. Zbog toga mnoge markiraju kao "izdajnice" i nailaze na velike probleme prilikom pronalaska posla u svetu van crkve.

Prošle godine je otkriveno da je Papa Franja otvorio dom u Rimu za bivše časne sestre koje su odbačene iz svojih redova. Tada je kardinal Žoao Braz de Aviz, koji vodi istragu u vezi sa ovim slučajevima, rekao da je bio šokiran kada je otkrio slučajeve bivših monahinja koje su bile primorane da se okrenu prostituciji da bi preživele.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Aleks

30.11.2021 15:25

Bog sve vidi. A voleo bi i ja da gvirnem. I tata bi , sine.