ZDRAVSTVENI SISTEM IM JE PRED PUCANJEM Nemačka vojska premešta teške kovid pacijente iz najvećih žarišta korone
Foto AP

Od petka je više od 50 teških bolesnika iz Bavarske, Tiringije i Saksonije dovezeno u druge savezne pokrajine. Ove tri savezne pokrajine su posebno teško pogođene četvrtim talasom korone.

Koncept premeštanja bolesnika je koncipiran u proleće 2020. u vreme prvog talasa korone da bi se po potrebi rasteretila odeljenja intenzivne nege tamo gde je to neophodno, prenosi Dojče vele. Situaciju u jedinicama intenzivne nege u žarištima korone lekari opisuju kao dramatičnu. Samo u Bavarskoj, u jedinicama intenzivne nege je više od 1.000 obolelih od kovida, a polovina njih je bilo na respiratorima. Ako kapaciteti u Nemačkoj više ne budu dovoljni, moguće je da se pacijenti transportuju i u inostranstvo, rekao je stručnjak Zelenih za zdravlje Janoš Damen za „Velt am zontag“.

- Na osnovu broja novih infekcija, moramo pretpostaviti da će stotine pacijenata sa intenzivne nege morati da budu premeštene. Možda će biti neophodna i premeštanja u susedne zemlje EU - upozorio je Damen.

Do nedelje je iz Bavarske prebačeno 29 pacijenata, rekao je Herman Šreder, predsednik radne grupe za spasilačke službe, kontrolu katastrofa i civilnu odbranu na konferenciji ministara unutrašnjih poslova pokrajina. Za to su, između ostalog, korišćena specijalna vozila intenzivne nege velikog kapaciteta i ambulantna letelica. Avion Bundesvera „A 310 MedEvac“ takođe je učestvovao u ovoj misiji, a ovaj specijalni „erbas“, koji se opisuje kao „leteća jedinica intenzivne nege“, već je u petak dovezao šest pacijenata iz Memingena u Severnu Rajnu-Vestfaliju.

U protekle dve godine pandemije, ovaj avion je često bio u akciji i pružao pomoć, posebno u drugim evropskim zemljama, napisao je jedan od kapetana ovog aviona.

- Nažalost, dostigli smo dramatičan vrhunac i sada hitno moramo da pomognemo sopstvenim građanima - naglasio je pilot.

Zbog napete situacije u jedinicama intenzivne nege, mnoge klinike u Nemačkoj više ne mogu normalno da rade. To znači da sve više bolnica mora da odlaže operacije koje se mogu planirati, najčešće ortopedske. Prema nemačkom udruženju bolnica, to je sada slučaj u više od tri četvrtine klinika. Ugroženi su i onkološki pacijenti, jer procene pokazuju da je broj operacija raka dojke smanjen za šest odsto, a operacija raka creva čak za 18 odsto. Prema rečima lekara, studije pokazuju da odlaganje hirurških intervencija može negativno uticati na pacijentove nalaze ili šanse za uspeh, posebno kod pacijenata sa rakom.

Komentari (0)

Loading