BiH dobija moćno oružje iz Amerike - opasnost po Republiku Srpsku?
Foto: Shutterstock/Hybrid Gfx

 

Isporuka novih američkih helikoptera, namenjenih Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH), trebalo bi da bude realizovana do kraja godine, kako je i ranije najavljeno.

- U ovom trenutku imamo potvrdu da bi novi američki helikopteri Bel Hjui II (vojne oznake UH-1H-II), trebalo bi da budu isporučeni Bosni i Hercegovini tokom narednog meseca (decembra), kako je i planirano - saopštilo je Ministarstvo odbrane BiH (MOBiH), preneo je portal Kliks.ba.

Iz Ministarstva podsećaju da je Ugovor o nabavci četiri helikoptera vojne oznake "UH-1H-II", potpisan 13. decembra 2019. godine u Sarajevu, ukupne vrednosti 38.539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina participirala sa 4.360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona KM.

Preostali iznos osigurala je Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz sredstva iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama.

Višenamenski helikopter UH-1H-II Hjui II modernizovana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opšte namene UH-1H Irokvojs koji se nalazi u inventaru Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane OSBiH.

- Ovom nabavkom Brigada će moći da nastavi i još bolje izvršavati zadatke vazdušnog prevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadatke u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga - navode iz MOBiH.

Time je, kako nadalje navode, osigurana isporuka četiri helikoptera Bel Hjui II, preobuka pilota i tehničara, isporuka rezervnih delova i potrošnih materijala za dve godine i 300 sati leta godišnje, kao i isporuka alata i ispitnomerne opreme za održavanje helikoptera, te je osigurano održavanje, odnosno isporuka zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera i isporuka tehničke dokumentacije za vazdihoplovno-tehničko održavanje.

Prema podacima kompanije "Bel", više od 300 UH-1H-II Hjui II helikoptera je u posedu 14 zemalja sa više od 1,2 miliona sati leta u vojnim i drugim misijama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading