NOVI EKSPERIMENT BILA GEJTSA Milijarder gradi nuklearni reaktor, a ovo će mu biti izvor energije!
EPA

Predvođen jednom od najvećih američkih kompanija za gas i električnu energiju "Sautern kompani", projekat će se takođe osloniti na tehnologiju kompanije američkog biznismena, koja radi na eksperimentalnim nuklearnim reaktorima.

Reaktor u Ajdahu je prvi te vrste koji koristi rastopljeni hlorid, saopšteno je iz kompanije, a preneli su američki mediji. Uz to, ima za cilj istraživanje i razvoj izvora energije bez ugljenika, koji radi na višim temperaturama od tradicionalnih nuklearnih reaktora.

Planirano je da reaktor bude pušten u rad za pet godina, a navodno cilja na potrošače iz teške industrije, a ne na proizvođu struje za javnost, prenosi RT.

Ranije ove godine, kompanija "Terapauer",, osnovana 2006. godine, najavila je da će izgraditi svoju prvu nuklearnu elektranu u Vajomingu. Objekat, sa predviđenom cenom od milijardu dolara, imaće jedinstvenu vrstu reaktora koji koristi natrijum kao izvor energije. Reaktor na natrijum je prvobitno planiran za izgradnju u Pekingu, ali projekat tamo nikada nije realizovan.

Bil Gejts je dugo bio poznat kao glasni zagovornik nuklearne energije, rekavši da će njegovi reaktori novegeneracije nanaeti manju štetu planeti od fosilnih goriva, koja sva sadrže ugljenik. Nedavno je izjavio da su nuklearni reaktori bolji od alternativnih izvora energije, tvrdeći da su pouzdaniji, jer proizvode struju čak i kada vetar ne duva i sunce ne sija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading