POLJSKA SE SPREMA ZA NAPAD? Predsednik Poljske zatražio od Stoltenberga: NATO da poveća svoje prisustvo!
EPA

"Predložio sam generalnom sekretaru da poveća spremnost snaga NATO-a u tom delu Evrope, na istočnom krilu", rekao je predsednik Poljske na pres-konferenciji nakon sastanka sa Stoltenbergom.

Među neophodnim merama, Duda je nabrojao "jačanje strateškog posmatranja, vazdušno patroliranje, prikupljanje obaveštajnih podataka i jačanje spremnosti jedinica NATO-a na istočnom krilu".

Kako je naveo, to je neophodno "kako bi se svim mogućim agresorima pokazalo da Alijansa nije samo spremna na odbranu, nego i na zaštitu bezbednosti saveznika sa kojima sarađuje, uključujući i Ukrajinu".

Prema rečima Dude, on ne vidi neposrednu vojnu pretnju zbog migrantske krize na granici sa Belorusijom.

Poljski predsednik je dodao da on uzima u obzir mogućnost pozivanja na član četiri Sporazuma o NATO koji predviđa mogućnost sazivanja Saveta Alijanse ako jedna od članica smatra da postoji pretnja po njenu bezbednost.

"Sada situacija ne odgovara kvalifikacijama člana četiri. Ne postoji neposredna vojna pretnja, nema napada na bilo koju susednu zemlju", rekao je Duda.

POLJSKA SE SPREMA ZA NAPAD? Predsednik Poljske zatražio od Stoltenberga: NATO da poveća svoje prisustvo!

EPA

 

Takođe je rekao da se Poljska plaši eskalacije situacije na granici sa Belorusijom.

"Ovu situaciju (migrantsku krizu) doživljavamo kao provokacije koje, plašimo se, mogu dovesti čak do eskalacije nasilja otvaranjem vatre sa beloruske strane – to mogu učiniti migranti ili beloruske snage", rekao je Duda.

On ocenjuje da su u poslednje vreme ilegalni migranti na granici Poljske donekle promenili taktiku.

Stoltenberg, sa svoje strane, smatra da Poljska sama izlazi na kraj sa migrantskom krizom kod svojih granica bez učešća NATO-a.

"Poljska se do sada sama snalazila bez direktnog učešća NATO-a", konstatovao je generalni sekretar, istakavši da su saveznici solidarni sa Poljskom i da su spremni da razmotre zahteve o podršci ukoliko ih dobiju.

NATO je spreman da razgovara sa Rusijom o situaciji oko Ukrajine, rekao je generalni sekretar Alijanse.

"Šteta što je Rusija zatvorila kancelarije NATO-a u Moskvi i obustavila rad misije pri NATO-u u Briselu. Spremni smo za dijalog, između ostalog i u okviru Saveta Rusija-NATO, za razgovor o osetljivim pitanjima, uključujući situaciju oko Ukrajine, jer verujemo da je to najbolji način za rešavanje tih pitanja", poručio je Stoltenberg, dodajući da NATO još nije dobio od Rusije odgovor na predlog Alijanse da se održi sednica Saveta.

POLJSKA SE SPREMA ZA NAPAD? Predsednik Poljske zatražio od Stoltenberga: NATO da poveća svoje prisustvo!

EPA

 

Kijev i zapadne zemlje u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja "agresivnih dejstava" Rusije kod granica Ukrajine.

Kremlj je poručio da Rusija premešta svoje trupe na svojoj teritoriji po svom nahođenju, te da to nikoga ne ugrožava i nikoga ne treba da brine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading