MAKRON I MILANOVIĆ SE SASTALI Evo kakav su dogovor napravile Francuska i Hrvatska, a tiče se moćnog naoružanja
Tanjug

Ovo je, inače, prva poseta jednog francuskog predsednika Hrvatskoj od njene samostalnosti.

Francuski predsednik Makron je sinoć doputovao u Zagreb, a hrvatske vlasti od njega očekuju i podršku za ulazak Hrvatske u Šengen i evrozonu.

Makronu je domaćin premijer Andrej Plenković koji je sinoć organizovao svečanu večeru a na njoj su razgovarali o globalnim i regionalnim pitanjima, preneli su hrvatski mediji.

Centralni događaj posete je potpisivanje ugovora za kupovinu 12 francuskih borbenih aviona "Dašault Rafale", koji su, inače, u međuvremenu poskupeli.

Juče je, naime, ministar finansija Zdravko Marić na sednici vlade, na kojoj je doneta odluka o kupovini "Rafala", rekao da cena više nije 999 miliona, već 1,1 milijardu evra.

Portal Index.hr piše da ministar Marić pritom nije objasnio zašto je cena od maja, kada je vlada prihvatila francusku ponudu, do danas povećana za više od 100 miliona evra.

MAKRON I MILANOVIĆ SE SASTALI Evo kakav su dogovor napravile Francuska i Hrvatska, a tiče se moćnog naoružanja

Tanjug

 

 

Poseta Makrona je bio povod za još jedan javni sukob predsednika i premijera, Milanovića i Plenkovića, a povod je bio to što šef države nije dobio poziv da prisustvuje današnjem svečanom ručku, na koji su pozvani neki članovi njegovog kabineta.

Plenković je ranije izjavio da je Pantovčaku bilo ponuđeno da priredi sinoćnju večeru, ali je Milanović to, kako je rekao, odbio.

Makron: Poseta "sigurno novo poglavlje" u odnosima dve države

Emanuel Makron izjavio je da je saradnja koju osnažuju Francuska i Hrvatska "izuzetno važna" za temu Zapadnog Balkana i da, kako je rekao zna da će hrvatske veze sa regionom pomoći u tome.

"Ova saradnja koju ćemo osnažiti je izuzetno važna za temu koja je pred nama, za temu Zapadnog Balkana, to je ono što će nam omogućiti da izradimo novu etapu u Zapadnom Balkanu. Znam da će nam vaše veze na Zapadnom Balkanu pomoći u tome", rekao je Makron posle razgovora sa šefom hrvatske države u obraćanju novinarima na kojem nije bilo pitanja.

Uz zahvalnost na prijemu i srdačnom dočeku, Makron je istakao da je ponosan što je prvi predsednik Francuske koji je posetio Hrvatsku od osamostaljenja.

"Radi se o jednoj nepravdi jer ova poseta je simbol našeg prijateljstva", rekao je Makron i dodao da je pripadnost EU ono što doprinosi miru i prosperitetu.

"Današnja službena poseta, partnerstvo koje smo potpisali, mukotrpan rad naših ministara učvrsti će našu bilateralnu vezu prema jednoj Evropi odbrane, koja isto tako učestvuje u NATO-u", rekao je Makron, preneo je hrvatski portal Index.

Milanović sa Makronom o nabavci aviona, ali i događajima u regionu i svetu, Ukrajini i Rusiji
 

"Francuska je jedina nuklearna sila u EU, ona to sve gleda na jedan širi način od našega. Razgovore ocenjujem odličnim. Radujem se svemu ovome, deklaraciji o saradnji, ovo je za Hrvatsku novi početak, ovo je ozbiljna promena kojoj se radujem", kazao je Milanović.


Pojašnjavajući narandžaste simbole na reverima dvojice predsednika, Milanović je rekao da mu je supruga rano jutros rekla da je danas Dan borbe protiv nasilja nad ženama i da mu je drago da se francuski predsednik pridružio tome.
MAKRON I MILANOVIĆ SE SASTALI Evo kakav su dogovor napravile Francuska i Hrvatska, a tiče se moćnog naoružanja

Tanjug

 


Hrvatska od Francuske kupuje 12 polovnih francuskih višenamenskih borbenih aviona tipa "Dašault Rafale F3R", 10 jednoseda i dva dvoseda.

Ugovor o kupovini potpisuju  ministri odbrane Francuske i Hrvatske, a strane agencije, ovu kupovinu Hrvatske opisuju najvećom od poslednjeg rata.

 

 





 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading