SCENARIO SUDNJEG DANA Rusija i Kina bi mogle da bace SAD na kolena za jedan dan
Foto: Alo/ilustracija

Prema mišljenju stručnjaka, o ovom problemu raspravlja se već duže vreme, ali su ga nedavna ispitivanja hipersoničnog oružja u Kini učinila posebno aktuelnim.

Stručnjaci su uvereni da bi, ukoliko bi se postojeće tehnologije koristile u kombinaciji sa novim projektima, Peking mogao „jednim udarom“ da ostavi Amerikance bez struje, vode, kanalizacije, transporta i trgovine.

„Oni neće upotrebiti samo elektromagnetno oružje, već i sajber-napade i fizičku sabotažu“, izjavio je bivši analitičar CIA Piter Vinsent Praj.

Praj smatra da slična pretnja dolazi i od Rusije i Severne Koreje, uprkos tome što ova druga nema tako široke mogućnosti kao Kina.

List navodi da bi jednogodišnji nestanak struje u Sjedinjenim Američkim Državama mogao dovesti do smrti oko 90 odsto Amerikanaca.

„Ove zemlje mogle bi da nas bace na kolena za jedan dan, a pritom neće biti potrebe da se borbe ni sa marincima, ni sa mornaricom, ni sa vazduhoplovstvom“, naglašavaju stručnjaci.

Oni su uvereni da je došlo vreme da se Sjedinjene Američke Države zamisle kako da izbegnu potencijalni scenario Sudnjeg dana

Komentari (0)

Loading