ŠMIT DODIKU PAKUJE HAPŠENJE?! Zapad smislio novi način za ukidanje RS
Foto: EPA/ilustracija

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit najavio je hapšenje Milorada Dodika, člana Predsedništva BiH, zbog umešanosti u navodnu korupciju.

Šmit je rekao da ima informacije, koje ne može da potvrdi, o tome da će se istržni organi BiH baviti pitanjima u vezi sa korupcijom u koju je navodno umešan Dodik?!

- Dodik je izgubio veliku podršku građana. Postoje neke glasine, ne mogu to dokazati, da će se nadležni baviti pitanjima u vezi sa korupcijom - izjavio je Šmit.

Već viđeno

Prema njegovim rečima, "veoma intenzivno" traži zajedničku aktivnost kojom bi trebalo da se Dodik politički obeshrabri.

- Moramo delovati, a to nije bio slučaj u poslednjih 10 godina. Dodika moramo obeshrabriti da sve što je najavio može uraditi na uspešan način. Nadam se i verujem da se to može obuzdati, ali potrebna nam je odlučna akcija, ne samo za mene već i podrška međunarodne zajednice. To je ono na čemu radim - kazao je Šmit.

I dok se Dodik nije oglašavao ovim povodom, analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara kaže da bi ovo moglo biti opasno jer se već desilo da je Mirko Šarović, bivši član Predsedništva BiH, bio uhapšen i proveo 11 meseci potpuno nevin u istražnom zatvoru.

- U BiH je sve moguće, pa i to da Dodiku napakuju neki kriminal i da bude uhapšen. Pre deset godina i Šarović je proveo nevin u zatvoru, što se kasnije i dokazalo. Međutim Dodik je iskusan političar, nije naivan, do sada je 11 puta istraživan u Tužilaštvu BiH za razne optužbe i nikada ništa nije dokazano. Setimo se samo hajke na njega i sedam njegovih bliskih saradnika  zbog izgradnje administrativnog centra Vlade RS i priče da su navodno ukrali više od 100 miliona konvertibilnih maraka. Na ovakve i slične priče i danas nasedaju razni strani izaslanici, pa i "naivni" Kristijan Šmit. Takođe, treba imati u vidu da nema te policijske snage u BiH koja bi smela da se upusti u takvu rizičnu operaciju kakva bi bila hapšenje čoveka koji je na prošlim izborima dobio oko 370.000 glasova - naglašava Kozomara.

Politikolog Nikola Jović, na drugoj strani, ocenjuje da su Šmitove najave besmislene jer nema legitimitet, budući da njegov mandat nije odobren u Savetu bezbednosti UN.

Nelegalno

- Šmit je u Vašingtonu otišao u istom svojstvu u kojem boravi i u BiH, kao običan nemački državljanin, jer mandat UN za funkciju visokog predstavnika u BiH nije dobio zbog protivljenja Rusije i Kine. Zato je paradoksalno što govori o stepenu podrške koju Dodik ima u RS. Još veći paradoks je to što preti aktiviranjem Bonskih ovlašćenja i eventualnim hapšenjem Dodika, jer je prošlo vreme kad je visoki predstavnik hapsio, smenjivao i penzionisao političare po svojoj volji. Međutim narodne okolnosti su danas takve da ostali međunarodni akteri sa kojima je Dodik u partnerskim odnosima neće dozvoliti tako nešto - uveren je Jović.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading