APEL ZA EVROPU Pomozite; "Bliže je nego što mislite"
EPA

To je danas u Strazburu izjavila liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska, pozivajući Evropu da pomogne demokratiji u Belorusiji, čija je kriza "bliža nego što vi mislite".

"Osamsto osamdeset dvoje mojih sugrađana su privedeni jer su koristili svoja politička prava, na koja drugi Evropljani smatraju da imaju pravo", rekla je Tihanovska u govoru u Evropskom parlamentu i dodala da je među njima i njen suprug, piše "Jutarnji list".

 

 

Za upoređivanje brojeva, ona je istakla da Evropski parlament ima 705 poslanika.

Tihanovska je pozvala Evropu da više pomogne demokratskim težnjama u Belorusiji i navela slučajeve kršenja ljudskih prava u toj zemlji tokom prošle godine.

 

 

Apel Zapadu

Ona je zatražila od Unije da se pridržava sankcija protiv režima Aleksandra Lukašenka i da bude dosledna u njihovoj primeni jer "sankcije funkcionišu", kao i da ga ne naziva predsednikom Belorusije, jer to "stvara pogrešnu percepciju među Evropljanima" i pozvala Evropu da se drži svoje odluke da ne prizna predsedničke izbore.

"On je državljanin Belorusije koji je nasiljem uzurpirao predsedničku vlast nasiljem", rekla je Tihanovska o Lukašenku.

EU optužuje Belorusiju da stvara krizu dovodeći izbeglice sa Bliskog istoka avionima na svoje granice sa Poljskom, Litvanijom i Letonijom kako bi se osvetila za evropske sankcije. Brisel je uveo sankcije nakon prošlogodišnjih predsedničkih izbora, za koje Zapad veruje da ih je falsifikovao beloruski predsednik Lukašenko, nakon čega su usledili masovni protesti koji su nasilno ugušeni.

"Već smo videli koliko takvi režimi mogu da budu opasni prema susednim zemljama“, rekla je Tihanovska i dodala: "Beloruska kriza je bliža svima nama nego što mislite".

Ona je prisutne pitala da li misle da Belorusi, za koje je rekla da nisu sigurni ni u zemlji, ni u inostranstvu, razumeju na šta "mislimo kada govorimo o dugim procesima i birokratiji i diplomatiji" EU.

"Da li mislite da će im izrazi duboke zabrinutosti probuditi poverenje?", upitala je Tihanovska, a zatim rekla da Belorusi žele iste stvari koje Evropljani uživaju u ostatku Evrope.

Ona je takođe upitala da li Evropa ima hrabrosti da reaguje sada ili ćemo "sačekati još godinu dana".

"Nemamo još jednu godinu. Nema je Belorusija, niti Evropa", rekla je Tihanovska i dodala da izbegavanje sukoba sa nasilnikom samo vodi u situaciju koja bi mogla biti "još skuplja i još opasnija".

Oplela po Lukašenku

Tihanovska je nazvala Lukašenkov režim diktaturom i uporedila ga sa virusom za koji je rekla da ne treba zanemariti jer bi u suprotnom lečenje bilo teže u budućnosti.

Strategija je, rekla je ona, da se prvo izoluje virus kako se ne bi širio, zatim da se počne sa lečenjem kako bi se uklonili njegovi negativni efekti i na kraju izgradi imunitet kako bi "telo ostalo u dobroj formi".

"Evropa može da primeni iste ove strategije kada se bori protiv virusa diktature", dodala je Tihanovska.

"Svaka zemlja ima svoj put ka demokratiji, ovo je naš. Danas sam ovde da vas pozovem da zajedno sa nama kročite tim putem", zaključila je Tihanovska.

Savet EU za spoljne poslove odlučio je 15. novembra da produži režim sankcija EU za Belorusiju kako bi se kažnjavali pojedinci i pravna lica koja organizuju ili učestvuju u instrumentalizaciji ljudi, uključujući avio-kompanije, turističke agencije i druge posrednike.

Postignut je politički dogovor o petoj rundi stavljanja na crnu listu kako bi se odgovorilo na situaciju na granici, trgovinu ljudima i nastavak represije u Belorusiji.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading