SRBI U VUKOVARU OSTAJU BEZ ĆIRILICE Pritisci ekstremista urodili plodom, u gradu na Vuki ima sve manje naših sunarodnika
YouTube/ Printscreen

Po prvim rezultatima popisa u ovom slavonskom gradu Srbi sada čine manje od trećine stanovništva, zbog čega vlasti više ne moraju da se muče s omraženim im pismom

Srbi u Vukovaru, kako pokazuju prve objave rezultata pospisa stanovništva u Hrvatskoj, više ne čine trećinu stanovništva tog grada, zbog čega bi napori o postavljanju ćiriličnih tabli mogli da ostanu uzaludnu. Naime, prema hrvatskim zakonima upotreba ćirilice dozvoljena je u mestima gde Srbi čine trećinu ili više stanovništva, a u Vukovaru to više nije slučaj.

Dok se čekaju zvanični rezultati popisa stanovništva, prve informacije pokazuju da u gradu na Vuki Srba ima manje nego po prethodnom popisu. Iako su do sada s punim pravom zahtevali da se u tom gradu postave ćirilične table, najnoviji rezultati idu na ruku ekstremnim hrvatskim desničarima koji su se svim silama trudili da do toga ne dođe, pa su u nekoliko navrata i lomili dvojezične table zbog omraženog im pisma, kao i aktuelnog gradonačelnika Ivana Penave, koji je odbijao zahteve srpske manjine za ravnopravnom upotrebom srpskog jezika i ćirilice u Vukovaru.

Da stvari zaista idu u tom pravcu može se videti i na osnovu izjave potpredsednika hrvatske vlade i predsednika Srpskog nacionalnog vijeća Borisa Miloševića, koji je predložio da se, iako ustavni zakon na to ne gleda tako, omogući postavljanje ćiriličnih tabli i u onim gradovima u kojima Srbi ne čine trećinu stanovništva, ali ih ima u značajnom broju.

Među glavnim razlozima za manji broj Srba u Vukovaru najvažniji su pritisci zbog kojih su naši sunarodnici napuštali taj grad, koji je godina čekao da vlasti ispoštuju svoje zakone i zaštite lokalno srpsko stanovništvo, kao i da mu omogući upotrebu jezika i ćirilice. Do svega toga, kako stvari sada stoje, ni u budućnosti neće doći.

 

Srba 2011. bilo 34,87 odsto

Prema rezultatima prethodnog popisa stanovništva, Srbi su u Vukovaru, od tadašnjih 27.683, činili 34,87 odsto stanovništva. Tada je i počela bitka za dvojezične table, ali hrvatske vlasti su se svojski trudile da ne ispoštuju svoje zakone. U tome su i uspele.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading