SVET IMA NOVO ŽARIŠTE "Blumberg" upozorava na mogućnost izbijanja krvavog sukoba
EPA

Po njegovom mišljenju, Minsk i Moskva mogu krenuti u eskalaciju konflikta.

- Beloruski i poljski vojnici na granici već su ispalili hice upozorenja, sudeći po svemu, prazne. Međutim, samo jedan metak, slučajno ili namerno ispaljen, da nekog pogodi, u ovoj napetoj situaciji može izazvati rafalnu vatru - smatra Klut.

Komentator smatra da će, nakon što između beloruskih i poljskih graničara dođe do razmene vatre, oni zatražiti pomoć od svojih saveznika.

 

- Belorusija će formalno pozvati u pomoć pojačanje iz Rusije, a Poljska će iskoristiti ugovorene obaveze iz NATO-a - pretpostavio je autor teksta.

Klut je zaključio da SAD, NATO, EU i njihovi partneri treba da ubede Rusiju da "ne podiže ulog".

Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading