REŠENJE KRIZE NA POMOLU? Merkelova i Lukašenko obavili hitan razgovor!
EPA/ KENZO TRIBOUILLARD

To je saopštila beloruska državna agencija Belta.

Lukašenko i Merkelova su razgovarali o situaciji na granici Belorusije i "došli do određenog razumevanja kako da postupe u rešavanju postojećih pitanja".

Predstavnici dve strane će "odmah će ući u pregovore“, a biće rešena i "želja izbeglica da uđu u Nemačku“, saopštila je Lukašenkova pres-služba.

Pored toga, Merkelova je prenela predsedniku Belorusije zahtev šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da učestvuje u procesu međunarodnih organizacija o izbeglicama i migrantima.

Prethodni razgovor i Lukašenko su obavili 15. novembra i trajao je 50 minuta. Pre svega, razgovaralo se o situaciji sa migrantima na granici Belorusije sa Poljskom, Litvanijom i Letonijom, prenosi Lukašenkova pres-služba. Lideri su govorili i o načinima rešavanja problema migracija i humanitarnoj pomoći migrantima.

Angela Merkel je 10. i 11. novembra dva puta razgovarala telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o migracionoj krizi. U prvom od njih Merkelova je zatražila od Putina da utiče na "režim u Minsku”, uz napomenu da beloruske vlasti koriste migrante kao oruđe protiv Evropske unije.

Tokom drugog razgovora, strane su, prema rečima Kremlja, ponovo potvrdile važnost "ranog rešavanja akutne migracione krize“.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading