EVROPSKA UNIJA PALA NA PUTINOVU UCENU Nemačka sprema osvetu: Igra se prljavo
Foto: Ilustracija

 

Prema podacima Fronteksa, u prvih 10 meseci 2020. na teritoriju EU probilo se oko 135.000 migranata.

Pošto ni posle dva duga razgovora odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel nije uspela da "slomi" Vladimira Putina da utiče na beloruski režim oko prebacivanja migranata na spoljašnje granice EU, morala je ipak, vrlo nevoljno, da stupi u kontakt sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, navode mediji.

Foto: Printscreen

 

 

Razgovarali su gotovo jedan sat o migrantskoj krizi

Putin i Lukašenko dostigli su cilj – EU, koja ne priznaje legitimitet beloruskog predsednika, ipak su prinudili na direktnu komunikaciju s njim, što oni tumače prvim korakom ka priznavanju Lukašenka legitimnim predsednikom Belorusije, ističu poznavaoci prilika.

Bundestag je doneo rezoluciju o nepriznavanju izbornih predsedničkih rezultata u Belorusiji zbog navodne krađe glasova u korist Lukašenka. Međutim, Lukašenko je dobio na važnosti, a EU je opet pokazala određenu slabost, jer je pristala na rutinsku moskovsko-minsku ucenu, iako priprema rigorozne sankcije, navode svetski mediji.

EPA/ Friedemann Vogel

 

 

Berlin uzvraća udarac Moskvi

Međutim, Berlin je brzo uzvratio i zadao velik udarac Moskvi – izdavanje upotrebne dozvole za gasovod Severni tok 2 privremeno je prekinuto, što je u Moskvi izazvalo prilično nezadovoljstvo. Moskovska berza odmah reagovala i deonice Gasproma su pale za nešto manje od dva odsto, ali su cene gasa na svetskom tržištu porasle 10 posto. Nemci su obrazložili odluku da izgradnja mora da se reorganizuje u skladu sa nemačkim zakonima.

Kako navode poznavaoci prilika, očigledno je da svi sada igraju prljavo i bez rukavica, svim raspoloživim sredstvima.

Tanjug/Ap

 

 

Podsećanja radi, Poljska, kao i zemlje EU, tvrde da Lukašenko namerno propušta migrante da uđu u tu zemlju članicu Unije. Sa druge strane, zvanični Minsk to demantuje i ističe da nema resurse da kontroliše toliki priliv migranata. Lukašenko je predložio da oni prevezu migrante do Nemačke kako bi se izbegla dalja eskalacija krize, što je Berlin odbio.

Poljska i Litvanija, koje su najviše na udaru, objavile su da neće primati izbjeglice koji imaju uredne beloruske turističke vize.

"Oni su turisti, a ne migranti koji stižu iz zemlje u krizi, stoga ne možemo da im pružimo azil", kažu u Varšavi i Vilnjusu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading
Vladimir

17.11.2021 22:12

Molim novinara Jutarnjeg da nam kaže tačno kako je zvučala ta ucena na koju su pristali Nemci