UDARNO Belorusija zatvara naftovod ka EU
EPA

Belorusija je najavila da su potrebne "neplanirane popravke" na kraku naftovoda "Prijateljstvo" koji doprema naftu iz Rusije kroz zemlju u brojne zemlje Evropske unije. Kako RT navodi, radovi na održavanju će trajati tri dana.

U saopštenju objavljenom u sredu, ruski energetski gigant Transnjeft rekao je da bi snabdevanje moglo da se suoči sa kratkoročnim prekidima. Portparol Igor Demin rekao je novinarima da je obavešten i da bi improvizovana popravka trebalo da bude završena do vikenda. Naftovod povezuje naftna polja u centralnoj Rusiji sa potrošačima u Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj i Nemačkoj.

Beloruski operater, Gomeltransneft Druzhba, navodno je počeo sa radovima u utorak uveče, a zalihe bi trebalo da budu smanjene. Međutim, zvaničnici kažu da to ne bi trebalo da utiče na mesečne količine izvoza, a Demin je insistirao da se Transnjeft nada da će obezbediti ispunjenje svojih kvota za isporuku.

Vest dolazi samo nekoliko dana nakon što je beloruski lider Aleksandar Lukašenko upozorio da bi njegova zemlja mogla da prekine dotok gasa u centralnu i zapadnu Evropu kao odgovor na pogoršanje spora oko ilegalne migracije na granici sa Poljskom.

UDARNO Belorusija zatvara naftovod ka EU

EPA

 

Na hiljade izbeglica postavilo je kampove duž granice, a EU optužuje Minsk za letove iz problematičnih zemalja poput Sirije i Iraka i ohrabruje očajne ljude da pokušaju da pređu granicu u znak odmazde za sankcije koje su nametnute njegovoj vladi. Belorusija poriče te tvrdnje, insistirajući da jednostavno više nije u stanju da spreči migrante da stignu do granice.

Lukašenko je prošle nedelje rekao da, kada razmatraju potencijalne buduće sankcije, evropski lideri treba da imaju na umu da bi on mogao da "preseče" snabdevanje energijom preko gasovoda Jamal-Evropa, kojim se gas iz Sibira isporučuje u Nemačku i druge zemlje EU.

Nagoveštaj da bi zemlja mogla da počne da ograničava izvoz ruskog gasa izazvao je kritike u subotu od strane predsednika Vladimira Putina, koji je rekao da "ništa dobro neće proizaći" iz tih sugestija.

- To će biti kršenje našeg sporazuma o tranzitu i nadam se da do toga neće doći - dodao je ruski lider.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zatražila je u ponedeljak od zemalja članica EU da odobre dodatne sankcije Belorusiji zbog, kako je rekla, "hibridnog napada" na blok.

U međuvremenu, Lukašenko je optužio Brisel da se upustio u sopstveni hibridni rat protiv svoje zemlje podržavajući beloruske opozicione ličnosti i medije sa sedištem u inostranstvu.

BONUS VIDEO

Uskoro Opširnije na Alo.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading