OVO JE ŽENA MOAMERA GADAFIJA Priča se da je poreklom sa Balkana i da poseduje 20 tona zlata
EPA

Od kako je objavljena vest da će se Saif al-Islam Muamer Gadafi kandidovati na izborima, koji će biti održani 24. decembra, ponovo je usmerila pažnju medija na porodicu, koja je decenijama vodila ovu nekada bogatu zemlju.

Iako je sudbina nekadašnjeg lidera Libije je poznata, o nekadašnjoj prvoj  dami Safija Farkas Gadafi već dugo "ispod radara" medija. 

Poreklom je sa Balkana?

O poreklu udovice Muamera Gadafija postoje dve različite verzije. Prema jednoj, Safija Farkas Gadafi ima hrvatsko ili mađarsko poreklo, a njena porodica je, navodno, iz Mostara u BiH. Druga, da je bivša prva dama Libije iz porodice koja pripada istočnolibijskom plemenu Barasa, da je rođena u Bajdi, kao i da se školovala za medicinsku sestru.

Upravo ju je taj poseo naveo na put da upozna starijeg Gadafija kada je lider Libije bio hospitalizovan i lečen zbog upale slepog creva 1970. godine. Iste godine postala je njegova druga žena. Gadafi i Safija tokom braka dobili su sedmoro dece (šestoricu sinova i jednu kćerku), a usvojili su dvoje.

Bogatstvo procenjeno na 30 milijardi dolara

Safija se nije previše isticala na početku braka. pa je tek nakon 2009. godine počela je da istupa u javnosti. Najčešća tema kojom su se mediji bavili bila je njeno bogatstvo i luksuzan život koji je živela uz muža.

Pratila ju je priča da poseduje 20 tona zlata, kao i da je vlasnica privatnog aviona. Bila je i vlasnica avio-kompanije "Burak er", sa sedištem na međunarodnom aerodomu "Mitiga". 

Bogatstvom Safije Farkas bavio se čak i "Vikiliks", a 1992. godine Medunarodna koalicija protiv ratnih zločinaca sa sedištem u Francuskoj, procenila je da je Gadafijevo bogatstvo 80 milijardi dolara, dok Safja poseduje čak 30 milijardi dolara.

Računi zamrznuti

Tokom rata u Libiji, imovina Libije imovina koju je lično posedovao Gadaf zamrznuta je odlukom UN, a potom su vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske omogućile i drugu rundu sankcija kojom je Safiji Farkas zamrznuto 18 milijardi funti imovine.

Centralna banka Ujedinjenih Arapskih Emirata naredila je u martu 2012. godine svim bankama i finansijskim institucijama u zemlji da zamrznu račune Safije Farkas i drugih visokih zvaničnika iz Gadafijevog režima.

U tom trenutku, Safija je bila u Alžiru, gde je boravila sa ćerkom Ajsom i sinovima Muhamedom i Hanibalom, sa kojima je pobegla iz Libije nakon što su skoro ceo građanski rat proveli u zemlji. U oktobru 2012. godine napustila je zemlju i otišla u Oman, gde je dobila azil. U jednom trenutku pojavila se informacija i da je u Nemačkoj, ali to nikada nije potvrđeno. U aprilu 2016. godine Vlada u Tripoliju joj je dozvolila da se vrati u zemlju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Maja zg

17.11.2021 21:30

Nije ona nikakva žena s Balkana. Otac joj je bio Hrvat iz Petrinje. Ona je rođena u Libiji, od majke Libijke. Njezin sin, Saif, budući predsjednik, dio djetinjstva je provodio u Hrvatskoj.